Dítě a domácí zvíře - jste na to připraveni?

Dítě a domácí zvíře - jste na to připraveni?>
Je těžké odolat velkým štěněčím očím. Tím psím na ulici i prosebným očím vašeho "štěňátka". Domácí zvířátko může být pro vaše děťátko zábavným společníkem. Může ho také naučit první odpovědnosti. Přesto zvažte výběr. Zaopatřit si totiž do bytu nebo domu další "dítě", ještě ke všemu chlupaté, nebo opeřené, je velké rozhodnutí. Zodpovězte si s námi následující základní otázky, které byste před zaopatřením domácího mazlíčka, měli zvážit.

1. Je vaše děťátko uvolněné a šťastné v přítomnosti zvířat?

Pokud ano, pořídit si domácí zvířátko je skvělým způsobem, jak děťátku dopřát častý požitek ze zvířat. Ale co když má váš mrňous strach z určitých zvířat, například i na základě dětských pohádek? Raději proto vybírejte pohádkové příběhy, kde zvířátka hrají pozitivní, přátelské role. Vy sami také můžete vyprávět svému děťátku, jak moc máte rádi domácí zvířátka. Jste pro něj přece největší vzor.

2. Umí být vaše děťátko něžné?

Ani ty nejpřívětivější a nejhravější zvířata nejsou přívětivá a hravá 24 hodin denně. Proto by mělo být vaše děťátko schopné s nimi zacházet s láskou. Malé dětičky mají často tendenci vyjadřovat svou frustraci a nespokojenost agresivně. Scéna, ve které se vaše děťátko snaží vypíchnout oči kočičce nebo ji alespoň tahá za ocas a ta se ho snaží poškrábat nebo rovnou kousnout, zřejmě není to, co si po nocích představujete jako ideální soužití. Proto je někdy lepší počkat, než vaše dítě o něco povyroste a bude schopné lépe kontrolovat své impulzy. Do toho času můžete jít na ryby, do zoologické či na procházku se známými a jejich pejskem. Sami si tak můžete prověřit chování vašeho drobečka.

3. Máte dostatek prostoru pro dítě i psa?

I domácí zvířátko často vyžaduje kousek svého prostoru. V žádném případě nechceme srovnávat dítě a domácího mazlíčka. Ale pravdou je, že oba mají rádi interakci a jsou nepředvídatelní. Možná stojí za zvážení na začátek zvířátko, které nevyžaduje velký prostor. Co takové morče?

4. Jste doma dostatečně často, abyste se domácímu zvířecímu přírůstku měli čas věnovat?

Hrát si, krmit, mazlit se, uklidit po něm, nakoupit pro něj ... Zabere to zkrátka čas. Některá zvířata vyžadují více, jiná méně péče. Přizpůsobte tedy výběru i své časové možnosti. Zlatým rybkám, například, stačí, když je nakrmíte jednou za několik dní. Také je můžete snadněji svěřit sousedovi, když se chystáte na dovolenou. isifa_138090845

5. Přestalo si už vaše děťátko strkat všechny předměty kolem sebe do úst?

I vy se zřejmě budete cítit bezpečněji, pokud nebudete mít obavy, že vaše děťátko právě kouše psí granule nebo hračky, plně pokryté kočičí srstí, jakmile se jen na chvilku otočíte. Stačí počkat první dva roky a mnohým zbytečným potížím se vyhnete.

Přečtěte si - Dítě a domácí zvíře - jak to zvládnout? >>


6. Jste si jisti, že alergie pro vás nebude problém?

Zaopatřit si domácího mazlíčka je běh na dlouhou trať. A nejen to. Jeho přítomnost také může vyvolat alergické reakce. Pokud má vaše děťátko astma nebo se ve vaší rodinné anamnéze častěji vyskytují alergie, šance je o to vyšší. Zvířecí srst a peří obsahuje mnohé alergeny, které mohou vyvolat kýchání, problémy s dýcháním nebo svědění pokožky. Na případné propuknutí alergie se můžete zeptat svého lékaře. Možná vám nakonec doporučí pořídit si raději jen ty neškodné rybky. Víme, že s nim až taková sranda není, ale dětské zdraví je přece přednější.

7. Nezblázníte se v domě, který nebude zrovna tip-top čisťounký?

Zřejmě jste se již některých perfekcionistických návyků s příchodem děťátka zbavili. Tento trend bude s rozhodnutím zaopatřit si i domácí zvíře, směle pokračovat. Zablácené stopy od tlapek, nehoda při vyprazdňování se, srst. Ano, ta srst je všude ... Máte na to žaludek? Pokud ne, pak asi nejste úplně stvořená rodinka pro kotě nebo štěně. Ale takového 1 exotického papouška byste mohli zvládnout, co říkáte?

8. Jste finančně připraveni utáhnout náklady na péči o domácí zvířátko?

Čtyřnohé nebo opeřené domácí mazlíčky jsou zdrojem bezpodmínečné lásky. Nicméně nebojte, oni si to na konci měsíce vyfakturují. Budou potřebovat svůj pelíšek, hračky, stravu a hradit jim budete i návštěvu veterináře. Takže ke svým běžným výdajům připočtěte náklady na očkování a preventivní péči o vašeho potenciálního nového člena domácnosti. Je přece důležité, aby bylo zvířátko zdravé. Jinak může přenést parazity nebo nemoci i na vaše dítě. Odpověděli jste na většinu otázek ano? Gratulujeme! Vy a vaše rodina je, jak se zdá, připravena přijmout do domácnosti nového člena. Váš drobeček ho bude s největší pravděpodobností milovat a vy také! Odpověděli jste na většinu otázek ne? Nezoufejte! Dnes možná ještě není ta správná chvíle. Krušné časy se však mohou brzy uklidnit. Zatím můžete navštívit místní zoo, vodní svět i venkovské farmy se zvířátky. Vždyť už to, že jste dočetli až do sem, znamená, že domácí zvířátko je jednou z vašich priorit. Maminky, napište nám do komentářů, jaké zvířátko máte doma vy a jak to zvládáte :-)