Hypnoporod aneb Zrození podle Kate

Hypnoporod aneb Zrození podle Kate>
Jen pár hodin po porodu se před novináře postaví se svým novorozeným královským potomkem a po boku svého manžela. Usměvavá, perfektně nalíčená, učesaná i oblečená a dokonce na vysokých podpatcích. Vévodkyně Kate, žena, kterou v domovské Británii zbožňují a kterou média i ostatní maminky po každém z jejích 3 porodů podezřívaly z toho, že je ztělesněním superhrdinky Wonder Women, legendární komiksové postavy. Jak to jen dělá, že se pár hodin po porodu s lehkostí postaví před armádu fotografů s naprosto okouzlujícím výrazem? Prý je to zásluha hypnoporodu, tak jsme se podívali tomuhle zázraku na zoubek.

Zázračná porodní technika?

Porod, nejen u prvorodiček, vždy vyvolává strach, obavy, stres. Hororové zážitky, historky kamarádek o tom, jak dlouho a bolestivě rodily určitě na náladě nejedné budoucí mamince nepřidávají ...  Hypnoporod (HypnoBirth) je cesta, jak udělat z obávaného porodu klidnou, bezbolestnou událost, na kterou budete s láskou vzpomínat. Porod probíhá při plném vědomí, žádné šarlatánství, nebojte. Základem hypnoporodu je poznat sama sebe, spolupracovat se svým tělem, umět mu naslouchat a pochopit, co akutálně potřebuje. Rodička by měla mít nad sebou absolutní kontrolu, při plném vědomí vnímat to, co se děje a co se dít bude.  Feedo tip: Co vás čeká během porodu? Jak poznáte, že už začal a co se bude dít? Čtěte >>> ZDE <<< Proč je to důležité? Stres a strach totiž dokáží ženu absolutně ovládnout nejen psychicky, ale zejména fyzicky. Všechny hrůzostrašné představy o porodu v těle vyvolají stres a s tím spojené vyplavování adreanlinu do krve. Adrenalin kromě blokování potřebných hormonů oxytocinu a endorfinů uvádí tělo do stresu i tím, že začíná regulovat prokrvení důležitých orgánů, zejména srdce a končetiny. Při porodu však potřebuje maximální možné prokrvení také děloha, a to proto, aby stahy nebyly  příliš bolestivé. Pokud k dostatečnému prokrvení nedochází, porod je o to bolestivější a náročnější. Hypnoporod je tedy kombinací psychické i fyzické techniky, která pomáhá mamince prožít porod co nejpřirozeněji. Pomáhá uvolňovat porodní hormon oxytocin, který stimuluje kontrakce a dělohu, což pomáhá hladšímu průběhu celého zrození. Díky zvýšené produkci endorfinů zase dochází k přirozenému tlumení bolesti.

Maximální uvolnění

Uvolněný, klidný, co možná nejméně bolestivý. Přesně takový by měl být hypnoporod. Není to však otázka přečtení si jedné knížky. Budoucí maminka by měla absolvovat kurz hypnoporodu, kde se naučí vše potřebné - od dýchacích technik, přes tělesná cvičení, které jí v den D pomohou. Kurzem to však nekončí. Celková psychická příprava na porod trvá i doma, kde se žena snaží komunikovat sama se sebou a s radostí očekává příchod svého potomka.

Autohypnózy jsme schopni, ani o tom nevíme ...

Stěžejní je během hypnoporodu je autohypnóza, do které se umíme dostat na základě uvolňovacích cviků, vizualizačních technik, odborných doporučení a postupů, které se na naučíte nejlépe na kurzech. Celý tento proces vám při porodu pomůže "vytěsnit" všechny negativní myšlenky, strach a porod bude radostnější a uvolněnější.

Mezi hypnotizační techniky patří:

  • relaxace - uvolnění a její prohlubování
  • odpojení racionálního vnímání
  • zapojení představivosti
  • práce v souladu s tělem a jeho požadavky
  • odbourání emocionálních bloků a strachů
  • masážní techniky podporující vyplavování endorfinů
  • cviky na uvolňování svalů pánevního dna

Výhody hypnoporodu

  •  porod je obvykle kratší
  •  díky naučeným technikám se po porodu dáte rychleji dohromady
  • na svět přivedete dítě přirozeně, bez strachu a bez použití jakýchkoliv medikamentů, pokud to nebude nutné
  • během hypnoporodu je podstatné být v co možná nejintimnějším prostředí, v soukromí - což je důležitý faktor, který rodící ženu ovlivňují v tom, v jakém psychickém rozpoložení je

Zázemí

Samozřejmě. To, jak Kate jen pár hodin po svých porodech vypadala, není jen zásluhou porodní techniky, ale hlavně profesionálního týmu, který ji pomohl být pár hodin po porodu přesně takovou, jakou ji všichni známe. Důležité ale bylo i zázemí samotné porodnice, na které se můžete připravit i vy. Ano, ne vždy je to úplně možné, ale pokud to jen trochu jde, zkuste si zmapovat porodní prostředí dopředu.  Zjistěte jaké jsou ve vybrané porodnici podmínky a možnosti, domluvte se předem, kdo vás bude u porodu doprovázet, sepište si svá přání. To všechno vám pomůže překonat obavy z toho, co vás v den D čeká a v danou chvíli se nebudete zbytečně stresovat.
Jak probíhal váš porod? Co říkáte na hypnoporod? Vyzkoušely byste ho?

Máte porod teprve před sebou? To nejdůležitější do porodnice jsme si pro vás připravili na >>> Feedo.cz