Nepodceňujte důležitost dětských hřišť a pískoviště!

Nepodceňujte důležitost dětských hřišť a pískoviště!>
Když pomineme fakt, že děti hřiště a pískoviště zkrátka milují, mají pro jejich rozvoj nesmírně velký význam. Možná se to na první pohled nezdá, ale prolézačky, skluzavky, pískoviště, bábovičky a další podporují rozvoj motoriky, dovedností a psychických vlastností. Pravda je, že péče o děti je náročná a člověk si potřebuje někdy trochu odpočinout. Proč tedy nespojit příjemné s užitečným? Vezměte malého badatele na hřiště, vypusťte ho do jeho malého světa objevů a skrýší a nechte ho nalézat nová a nová dobrodružství. Vy sama se můžete na lavičce v létě krásně opálit, popovídat s ostatními maminkami, nebo si konečně v klidu vypít kávu.

Děti si mezi tím na hřišti vylepší a vybudují:

Fyzickou kondici

Pravidelná fyzická aktivita v útlém věku zlepšuje dětskou psychickou pohodu a je významnou prevencí proti obezitě a nemocem oběhové soustavy v dospělosti. Jízda na motorce, zábava na skluzavce, prolézání na prolézačkách, šplhání, lezení a přeskakování – to vše zlepšuje fyzickou kondici dítěte a dává základní kámen dobrému vztahu k pohybu a ke sportu.

Sebedůvěru

Tady pozor. Dětská sebedůvěra je velmi křehká a je na nás rodičích, abychom ji pomáhali těm nejmenším budovat. Proto je podporujte v činnostech, pro které se nadchly. Jízda na kole, stavění bábovek, házení a chytání míče, skok z lavičky… Sledujte pokroky, které dělá, a nezapomeňte ho vždycky pochválit. Naopak, vyvarujte se ustrašeného „To nedělej, tam nelez, na to jsi malý, to nezvládneš, upadneš apod."

Sociální dovednosti

V tomto případě hraje významnou roli např. pískoviště, kde jsou i další děti. Najednou je třeba, aby se dítě zapojilo, učí se komunikovat, spolupracovat, pomáhat ostatním a zároveň se učí hájit si svůj vlastní prostor, své hračky a své zájmy. Všimněte si, že si děti obvykle přidělují různé sociální role – maminka a dítě, táta a máma, panička a pejsek... I to je velmi důležité pro rozvoj sociálních dovedností a budování vztahů s dalšími dětmi.

Jemnou a hrubou motoriku6181411-54145618141151

Nejrůznější hry, ať už na pískovišti, v bazénu či na hřišti, napomáhají dítěti zdokonalovat jemné motorické dovednosti. Dítě procvičuje schopnost uchopit předmět, pustit jej, přendat si ho z jedné ruky do druhé. Setká se s různými materiály jako například kov, dřevo, kameny, písek, hlína nebo guma. Pro rozvoj hrubých motorických dovedností jsou ideální prolézačky nebo např. jízda na kole, tříkolce nebo odrážedle. Mrňous musí koordinovat ruce, nohy a pohyby celého těla.

Zmírnění vnitřního napětí

Hra jako taková je nesmírně důležitá, protože přispívá k pozitivnímu ladění dítěte. Během ní dítě symbolicky zpracovává nepříznivé zkušenosti, což vede k jeho odreagování a zmírnění vnitřního napětí. Uklidňujícím prostředkem mohou být i venkovní houpací hračky (houpačky, sítě, pružinové hračky), které svým monotónním houpavým pohybem působí na dítě uklidňujícím dojmem.