Omezujete se ve stravě kvůli kojení? Nemusíte!

Omezujete se ve stravě kvůli kojení? Nemusíte!>
Když jsem začala kojit, myslela jsem si, že musím ihned vyloučit fazole, čočku, zelí, citrusy a další potraviny. Až po čase a několika radách, jsem zjistila, že tyto omezení vůbec neplatí. Protože to, že děťátko pláče, ještě neznámená, že ho bolí bříško. I když je to někdy těžko rozpoznat. I když děťátko pláče. Dnes vám povím, čím se řídím já a co nám funguje. 

Vyváženost

První pravidlo správné výživy kojící matky je vyváženost v různých druzích jídla. Občas jsem s tím měla problém. Jedla jsem více pečiva a méně zeleniny, či ovoce. Také občas zhřeším sladkostmi. Přiznám se, že bez toho ale neumím fungovat. Potom ale manžel objevil Nutrimamu - cereální tyčinky, které si dávám ke kávě a moje touha po sladkém je uspokojena. Navíc obsahují omega 3 mastné kyseliny a spoustu vitamínů pro vás i děťátko.

Doplňky výživy

Mezi ně patří různé tabletky a nápoje. Jsem fanouškem těchto doplňků, protože vím, že moje strava není 100% vyvážená a dokonalá, abych se mohla spolehnout na to, že obsahuje pro miminko vše potřebné. S doplňky stravy vím, že dělám něco pro sebe i pro děťátko. Oblíbený je u mě rybí olej, nebo tabletky s obsahem kyseliny listové, železa a vitamínu B či D. Určitě ale víte, že to s doplňky stravy nesmíte přehánět a brát vše, co je na trhu k dostání.

Zlatá střední cesta

Všeho moc škodí. Kojící maminky by měly u každého druhu potraviny dodržovat zlatou střední cestu a jíst od všeho trochu. Vyhýbat by se rozhodně měly kofeinu a alkoholu. Já se přiznám, že si kávu občas dám, ale vždy s velkou částí mléka, takže se snažím tímto způsobem tuto neřest vyvážit.

Kojení při dietě

Kojit můžete, i když jste nemocná a musíte změnit stravu. Sama jsem kojila i když jsem držela dietu kvůli salmonelóze . Takže to určitě nevzdávejte. Abyste kojení nastartovaly, doporučuji hodně zeleninových a slepičích polévek, čaje pro kojící maminky a hlavně dodržování pitného režimu. Přeji dobrou chuť a spoustu mlíčka!