Rozhovor s bloggerkou - SpaceSusi

Rozhovor s bloggerkou - SpaceSusi>
Malou Sandřičku už jste mohli poznat třeba v tomto článku, kde zkoušela lahvičku Avent nebo sovičku NUK. Její maminka, Zuzka, píše oblíbený blog. Zjišťovali jsme, jak se připravovala na mateřství, co jí v těhotenství nejvíc štvalo a jak si užívá mateřskou dovolenou. Co byste o ní měli vědět? Zuzka je mladá maminka, která žije na Slovensku. V říjnu se jí narodila dcera Sandra.
Zuzko, jak se máš? Ahoj Terezo, děkuji za zeptání. Přiměřeně tomu, že jsem na tříleté dovolené. I když té mateřské. 
Co tě přimělo se odstěhovat na Slovensko? Vnímáš nějak odlišný přístup k výchově, případně nějaké trendy?
Na to se ptá hodně lidí a každopádně - chlap to nebyl :) Byla to i souhra náhod, rodinných vztahů a jiných okolností. Ve výchově moc rozdíl nevidím - přeci jen nás vychovávala generace ještě ze společného Československa a my si tyto výchovné vzory zpravidla neseme v naší výchově. Snad jen, že Slovenky jsou více tradicionalistky a zaměřené na rodinu a děti se často rodí už do manželství nebo brzy po narození se rodiče vezmou. Zatímco Češky jsou takové uvolněnější i co se výchovy týče a žijí spíš na "psí knížku". 
Jak si se dostala k blogování? Co tě na tom baví a s čím si měla třeba na začátku problémy?
Je to už asi osm let, kdy jsem poprvé zkoušela vytvářet blogy na rimmel.sk, kde jsem se stala následně i jejich agentkou-testerkou. I přesto, že jsem Češka, tak jsem psala slovensky a procházelo mi to :) A asi 3-4 roky dozadu jsem si pohrávala s myšlenkou, že je na čase založit si vlastní blog a recenzovat nejen Rimmel kosmetiku. Hold názory jsem měla už snad na každou věc v koupelně a chtěla to předávat dál. Problémy se asi žádné nevyskytly. Snad jen málo čtenářů ze začátku, ale chce to vydržet a vše přijde.
Jak si prožívala těhotenství? Chtěla si mít co nejvíc informací, nebo si tomu nechávala volný průběh?
Zuzka těhotnáProžívala jsem obrovskou euforii, očekávání z toho jaké to bude "být matkou", strach, zoufalství, pláč...prostě klasické těhotenství :) A bavilo mě každý týden hledat si na internetu co se v daný týden vyvíjí v bříšku a co už prcek "umí". Přečetla jsem i mnoho knih o těhotenství a porodu a myslím, že k porodu jsem už šla jako profík :) Celou dobu při porodu jsem si přesto opakovala v duchu formulku "vše probíhá rychle a hladce" a asi to fakt zabralo. Zásadně jsem ale nečetla žádné hororové příběhy o porodu a vlastně ani na mateřská-těhotenská fóra nechodím...jedině se pobavit. 
Na co z těhotenství nebudeš ráda vzpomínat?
Na pálení žáhy, křeče v lýtkách, pocit nedostatku vzduchu v plících...a vlastně takové ty divné syndromy, které jako zázrakem okamžikem porodu všechny pominou :) Ale jinak "stav" to byl vlastně fajn...
Jaká kosmetika se ti v těhotenství nejvíc osvědčila?
Snad od první vteřiny otěhotnění jsem chtěla přejít na přírodní kosmetiku, i přesto, že jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná. Na blogu jsem toto téma v začátcích dost řešila a za uplynulý rok, který byl víceméně rokem těhotenství, jsem alespoň začala sledovat složení kosmetiky a některým složkám se vyhýbám už obloukem...nehledě na to, jak je značka/produkt populární. A osvědčily se mi oleje - například od Saloosu a potom krém na strie od Dermacolu. 
A co když přišel ten den D, jak to probíhalo?
Ten den jsem už tušila, že to asi přijde. Dokonce jsem dopoledne ještě žertovala s manželem, že o půlnoci pojedeme do porodnice. Vyjížděli jsme tři minuty po půlnoci :) Prostě rupla voda, začaly hned kontrakce a interval kontrakcí se zkracoval až překvapivě rychle. A za deset hodin a tři minuty byla Sandřička na světe.
Potkaly vás se Sandrou nějaké problémy?
Myslím, že tříměsíční kolika se nevyhne žádnému miminku, takže ani nám se nevyhnula. Pomohla nám probiotika a Infacol. A po skončení koliky zhruba okolo pátého měsíce (ano, není to jen tříměsíční), začal zápal průdušek a zároveň růst prvních zoubků. Na první problém samozřejmě zabraly pouze léky od doktorky, na druhé Dologel a homeopatikum z lékárny. Ale i tak to byly krušné dny a noci...:)
Jak si užíváš mateřskou dovolenou?
Někdy když si pospím s malou přes den a vzbudíme se kolem jedné si říkám: "A teď bych prděla do židle v kanclu s kolegyněma..." a vlastně si říkám, že to na mateřské není až tak zlé :) Někdy si ale vůbec přes noc nepospím a pak si říkám: "Co bych dala za to mít aspoň 6-hodinový spánek v tahu a pak jít do práce". Možná bych potřebovala tak jednou za týden skočit do práce, aby mě "profackovala" pracovní realita a a abych si připomněla, jak je fajn být vlastně celé dny doma :)
Jak nejraději relaxuješ?
Na mateřské se to dá? :) Mám pocit, že když si vypiju v klidu kávu a je ještě celkem teplá a zvládnu k tomu 10 minut seriálu, tak je hned lepší den. Největší relax pro mě ale je vana plná pěny, oblíbený seriál, zelený čaj a nějaká ta svíčka. To se na mateřské podařilo ale asi jen 3x. 
Máš na závěr nějaký vzkaz pro další maminky? Být tak trošku matka flegmatik, tedy odpočívat kdy to jde, spát klidně přes den s miminkem, kašlat na nádobí, úklid, hromadu prádla na žehlení a užívat si každou chvíli s miminkem, požádat rodinu o pomoc a hlídání...A hlavně se z toho nezbláznit :) Zuzce děkujeme za poskytnutí rozhovoru!