Rozumí si vaše tělo s lepkem?

Rozumí si vaše tělo s lepkem?>
Statistiky uvádí, že řada lidí lepek špatně snáší, ale neví o tom. Příznaky nemoci jsou totiž snadno zaměnitelné se zcela běžnými potížemi. Přetrvávají u vás potíže jako je nadýmání, průjmy, únava nebo migrény a neexistuje pro to nějaké logické vysvětlení? Příčinou může být onemocnění zvané celiakie. Nejedná  se o běžnou alergii, ale o vážné onemocnění, o němž většina pacientů nemá ani tušení.

Vážný problém, který má jméno

Celiakie je autoimunitní nemoc, která způsobuje poškození sliznic tenkého střeva. Organismus nemocného vytváří nadměrné množství protilátek proti enzymům a bílkovinám obsažených v lepku. Po tom, co sníte něco s obsahem lepku a částečně to strávíte ve střevech, tělo se začne bránit. Výsledkem toho jsou zánětlivé změny sliznice a zmenšení její plochy pro vstřebávání živin, minerálů, vitaminů a vody. To pak může v krajním případě vést i ke vzniku závažných onkologických onemocnění. Dejte si však pozor, abyste nezaměnili celiakii s alergií na lepek. Důsledky alergie totiž nejsou tak nebezpečné. Celiakie je celoživotní onemocnění a nedá se léčit jinak, než dietním opatřením. U alergie někdy stačí omezit potraviny s obsahem lepku jen na určité období. Navíc se dá léčit pomocí alergenové vakcinace, a tím pádem může časem úplně odeznít.

Příznaky onemocnění

Zrádnost celiakie je hlavně v tom, že její příznaky jsou opravdu velmi rozmanité a lidé je většinou považují za naprosto běžné. Časem se s nimi smíří a neřeší je, což zrovna v případě celiakie není dobře. Často se jedná o zažívací problémy, tedy průjmy, ale i zácpu, plynatost, bolest břicha nebo zhoršené polykání. To jsou ty naprosto nejtypičtější příznaky. Přidat se ale může také slabost, únava a špatné soustředění. Slabost se projevuje ve spojitosti s chudokrevností, která je hlavním příznakem nedostatku železa, a můžou při ní nastat potíže, jako ztížené dýchání a nechuť k jídlu. Chudekrevnost však může mít i celou řadu jiných příčin. I proto je velmi těžké celikaii zprvu rozpoznat. Vodítkem pak ale mohou být další doprovodné jevy jako zvýšená kazivost zubů, časté zlomeniny, deprese, migrény, křeče, krvácivé stavy, špatné hojení modřin, kožní problémy a jiné.

Diagnostika a opatření

Jak asi sami pochopili, odhalení celiakie není nijak snadné. Pokud na ní máte podezření, požádejte lékaře o krevní testy, které bývají v tomto případě prvním krokem. Pokud vám nesnášenlivost lepku ukáží, vaše další cesta povede na gastroenterologii, kde vám bude provedena biopsie sliznice tenkého střeva. Jen ta může bezpečně říci, zda celiakii máte či nikoli. Pokud se diagnóza potvrdí, čeká vás celoživotní dodržování bezlepkové diety. Jiné řešení bohužel není. Naštěstí už ale existuje spousta specializovaných obchodů...