Zbavte se zlozvyků, které vám snižují sebedůvěru

Zbavte se zlozvyků, které vám snižují sebedůvěru>
Na naše sebevědomí má vliv řada faktorů. Ať je to úspěšná kamarádka, která zvládá mateřství, domácnost a třeba ještě nějakou brigádu, nesnesitelná tchýně, která umí všechno lépe, nebo protivný manžel. Není ale nutné si ještě více „nakládat“. Buďte sebevědomá, víme, jak na to! Sebevědomí je základním stavebním kamenem vašeho životního štěstí. Musíte si zdravě důvěřovat, abyste mohly prožívat vyrovnaný partnerský vztah a nebýt na nikom emočně závislé. Umět si říct o pomoc, vyšší pracovní pozici, více peněz nebo se dokázat postavit sami za sebe. Zkrátka se musíte mít rády se všemi klady i zápory, které máte. A hlavně se musíte vyvarovat zlozvyků, kterých se dopouštíte na sobě samých a které vám na sebevědomí rozhodně nepřidají
  • Nesrovnávejte se! Jasně, poslouchala jste to celé dětství. „Andulka od sousedů má samé jedničky, proč ty je nemáš?“ nebo „Viděla jsi Evičku, jak pěkně zhubla? Proč ty to nedokážeš?“ Přestaňte se neustále s někým srovnávat. Když to děláte, nežijete svůj vlastní život, ale život někoho jiného! Poslouchejte svůj vnitřní hlas a buďte taková, jakou být chcete, ne jakou byste měla být.
  • Lenost je zabiják! Na lenost se dá shodit cokoli. Hubnutí, sport, hledání nové práce, nového vztahu, uklizený byt apod. Je to jednoduché. Když jste líná, nic neděláte, ale také nic nevyděláte. A to se nebavíme jen o penězích. Pláčete doma nad svými nedostatky? Nemáte snad pocit, že by se tak mohlo něco změnit, že ne? Tak honem, vyskočte ze sedačky a jde se na to. Dokud sama nebudete chtít, nic se totiž nezmění!
  • Nevzdávejte se! Kdykoli se děje něco důležitého, zvažujete, že byste se na to „vykašlala“. „To nemá cenu, stejně mě tam nevezmou. Stejně to nezvládnu.“ Proč byste měla cokoli, ať jde o práci, nový koníček nebo vztah, vzdávat ještě dříve, než se pokusíte uspět? Navíc věřte, že po pár takových prohlášeních se od vás odvrátí i vaši přátelé, které přestane bavit vás neustále přesvědčovat o opaku vašich tvrzení.
  • Nebuďte závislou! Doby, kdy ženy byly jen v domácnostech a byly zcela závislé na mužích, jsou dávno pryč. Tak překonejte tenhle dávný přežitek a začněte si užívat své nezávislosti. Jestliže si nejste schopná bez partnera dojet ani nakoupit či se rozhodnout, jak vymalovat domácnost, měla byste s tím začít něco dělat. Nebojte se, že budete opuštěná. Stačí si jen hledat rovnocenné partnery a přátelé.

Začněte myslet i na sebe

Od narození jste byla vedena k tomu, abyste byla milá, hodná, ochotná, poslušná a za každých okolností vstřícná a usměvavá. Celý život upřednostňujete potřeby ostatních nad těmi svými? Tak s tím musíte udělat rychlý konec! Zdá se vám správné plně se oddat své rodině? Na první pohled možná ano, ale věřte, že štěstí vám to nepřinese. Vždyť i vy máte své potřeby, zájmy a přání. To že jste manželkou a matkou neznamená, že musíte všechen svůj čas věnovat jen naplňováním potřeb ostatních členů domácnosti. Myslete na sebe a na to, co chcete.

Nejtěžší je začít

Nejdůležitější je rozhodnout se ke změně a začít. Zároveň je to ale také velmi těžké. Musíte pochopit, že základem všeho je naučit se naslouchat svým vlastním potřebám, nic si nevyčítat a přijmout fakt, že tím nikomu neubližujete. Díky tomu se můžete stát lepší manželkou, maminkou i kamarádkou.