Jak začít novou kariéru na mateřské? Máme pro vás návod

Jak začít novou kariéru na mateřské? Máme pro vás návod>
Abych to hned uvedla na pravou míru - většina si totiž pod pojmem kariéra hned představí ženu na vysokých podpatcích s přísným výrazem a šestimístnou cifrou platu. Já mám na mysli hlavně změnu ve vašem pracovním životě - tedy jak si nastavit ten správný balanc, abyste vydělávala, naplňovalo vás to a zároveň si mohla třeba dovolit luxus trávit s dětmi více volných dní než jen víkendy. Třeba už se do bývalé práce nechcete nebo nemůžete vrátit a hledáte nové uplatnění. Mateřská a rodičovská je na změnu skvělá.

Jak to bylo u mě?

Osobně jsem před nástupem na rodičovskou dovolenou věděla, že se do svého zaměstnání už nebudu moci vrátit. Pracovala jsem na směny, ve státním sektoru, můj manžel také. Moje požadavky byly jasné:
  • Mít práci, která mě bude bavit
  • Být finančně nezávislá na muži, případně si aspoň něco zpočátku dopřát
  • Mít možnost si práci organizovat podle sebe
  • Odjet s dětmi kdykoli mimo město, nemuset je vyzvedávat jako poslední ve školce
V následujících odstavcích vám dám pár tipů na:
  • sebevzdělávání, kurzy, networking
  • na koho se obrátit, instituce, které mi pomohly
  • kde hledat informace a kontakty na práci
Není to žádný instantní návod, je to jen možnost, kterou můžete využít. Na začátku bude určitě nejtěžší vymyslet, co chcete dělat. Jestli to už víte, máte z půlky vyhráno. Osobně jsem se bohužel dlouho tápala. Moje rada v tomhle případě zní až primitivně.

Věnujte se intenzivně tomu, co vás baví

Jestli rádi šijete, šijte. Jestli malujete, malujte. A tak dále. Tím, že budete dělat, co vás baví, přilákáte příležitosti. Já jsem si třeba založila blog a díky němu se mi ozvalo pár lidí na pořádání workshopů pro malé děti. Zlepšila jsem se v psaní textů, zjistila jsem, co funguje a jak reagovat na sociálních sítích. Vždycky jsem inklinovala k vymýšlení a tvoření, teď vymýšlení nových nápadů využívám v online marketingu.

Co tedy mohu konkrétně dělat?

Psát, překládat, tvořit a prodávat, provozovat e-shop, dělat virtuální asistentku, spravovat sociální sítě, věnovat se online marketingu, … o každé z těchto konkrétních věcí bych mohla napsat samostatný článek.

Sebevzdělávání a kurzy

Každému bude vyhovovat něco jiného, mě se zalíbila platforma Naucmese. Není to jen o učení, ale dostanete se do společnosti lidí, kde většina z nich miluje svou práci. Doporučuju zajít aspoň na některý z nejnavštěvovanějších kurzů, dýchne na vás ta správná atmosféra. Možná vás to nakazí a dodá vám optimismus, že to opravdu jde. Seznámíte se taky s novými lidmi, kteří vám také mohou v začátcích pomoci. Existuje spousta on-line kurzů a e-booků. Tady bych si dávala pozor, zvlášť když jsou zadarmo, popřípadě naopak za velké peníze. Existují totiž tzv. infopodnikatelé, co vám dají nejprve zadarmo e-book a vzápětí vám nabídnou další už za peníze. Nemusí to nic vypovídat nic o kvalitě, ale techniky, které používají, jsou často manipulativní. Přesto se mrkněte třeba na Seduo, případně Vimvic. Hodně choďte mezi lidi, obklopte se stejně těmi stejně smýšlejícími. Skvělé jsou na to networkingy, často je pořádají v Baby office nebo zkuste networking Na volné noze. Sledujte události na Facebooku, já tam často objevím i večerní přednášky, které jsou zadarmo a týkají se třeba on-line marketingu.

Kam mám jít pro radu

V dnešní době existují instituce, co pomáhají ženám na rodičovské. Jejich kurzy jsou mnohdy bezplatné, neboť čerpají dotace z EU. Sama jsem navštívila kurzy u dvou organizací: GLE a Spiralis. Mrkněte na jejich stránky, případně zavolejte a zeptejte se na možnosti. Na jeden od společnosti Good-will se mrkněte tady, ještě se můžete přihlásit. Ve svých regionech zkuste úřad práce nebo mateřské centrum, kde by o podobných věcech mohli také vědět. Tyhle kurzy vám nabízí většinou semináře, dále pak individuální konzultace, případně i mentora. Mentora, tedy profesionála v určitém oboru, jsem měla možnost využít i já. Vybrala jsem si Michelle Losekoot, a pokud jen trochu uvažujete o psaní nebo vytváření obsahu na sociální sítě, zajděte na některý z jejích kurzů. Všem, co hodlají zakládat e-shop doporučuji stránku Můj první e-shop. Provede vás procesem od prvního kroku, až po vedení internetového obchodu a marketing. Provozovat e-shop není jednoduché, právě naopak. Jestli nevíte jistě, že je to to pravé, vyhněte se přílišným investicím a raději si vyzkoušejte provoz e-shopu zdarma, třeba od Shoptetu máte free verzi do 10 položek. Jestli chcete začít prodávat svou tvorbu, zkuste kurz od Bohdany Goliášové. Je to víkendová “nalejvárna” plná osobními zkušenostmi, jak úspěšně prodávat a uživit se.

Kde hledat (pracovní) příležitosti

Na psaní mi před lety pomohl Jobs - prošla jsem výběrovým řízením na copywriting do velké cestovní kanceláře. Díky tomu jsem se hodně naučila. Samozřejmě si založte LinkedIn - sice se mi odtamtud nabídky nehrnou, ale já sama mohu aktivně hledat, navíc je to takový můj uložený životopis, který v případě potřeby jednoduše odešlu jako odkaz. V současné době jsou hezké nabídky (i na práci z domova) třeba na StartUpJobs. Na rozesílání nabídek si vyhraďte volné odpoledne/večer. Napište si oborové okruhy i konkrétní firmy, pro které byste ráda pracovala, i obor, v němž chcete působit. Pak si najděte inzeráty, případně i kontakty a všem napište, proč přesně si myslíte, že byste jim mohla pomoci. Z vlastní iniciativy jsem oslovila velkou firmu s výtvarnými potřebami, nabídla jsem jim korekci pravopisu v produktových popiscích. Napsali mi zpět, že nehledají korektora, ale copywritera. Dohodli jsme se a byla z toho dvouletá spolupráce. Velký potenciál vidím i v osobních známostech, zeptejte se lidí kolem sebe, jestli o něčem neví. A když ne, choďte na networkingy, jak jsem psala výše. Právě ty drobné příležitosti (s mojí aktivní účastí) mi ve finále pomohly nejvíc. Hlavní je být pozitivní a pomáhat - pak se k vám budou lidé chovat stejně.

Máte další otázky? Napište mi do komentářů:)