Květák - další z rodiny brukvovitých. Pro někoho lahodný, pro někoho “smrdutý” a nepoživatelný. Obsahuje ale vitamíny C, D, E, B6, B12 a dále kalcium, zinek nebo železo.
Dnešní polévka bude trošku jiná. Nebude sice tak zdravá, jako ty předchozí (
fazolová, brokolicová a
pórková), ale stejně tak vynikající.
Přidáme do ní jíšku i smetanu a díky její mírně nasládlé chuti si na ní pochutnají i děti.
Budeme potřebovat:
1 květák uvařený na skus
- asi 1 litr vývaru (můžeme použít i vodu ve které se vařil květák)
- asi 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 střední cibulku
- 1 smetanu
- kousek másla
- koření - sůl, pepř, muškátový oříšek
Na másle si zpěníme cibulku. Až zesklovatí, zasypeme ji moukou a umícháme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem a vložíme asi ¾ vařeného květáku rozděleného na růžičky.
Vaříme přibližně 20 minut, aby se dobře provařila jíška. Pak vše rozmixujeme ponorným mixérem, vlijeme smetanu a ochutíme. Pozor na muškátový oříšek. Je hodně intenzivní a stačí ho opravdu maličko. Na závěr vložíme zbylý vařený květák pokrájený na jednotlivá sousta.
Výborné je posypat polévku při podávání jarní cibulkou.

PS: Tuto polévku je samozřejmě možné udělat i bez mouky a smetany. Květák se ale opravdu velmi špatně pojí, ani přidání brambory na zahuštění polévce moc nepomůže. Vznikla by vám jakási hrudkovatá voda. Pokud máte speciální dietu, tak to zvládnete i tak. Pokud ne, jednou za čas vám jíška a smetana díru do bříška neudělají :-)
Dobrou chuť.