Také se vám často stává, že stojíte před lednicí a nevíte, co uvařit? Připravujete stále dokola ta stejná jídla a nové nápady nikde?
Nechte se inspirovat kuchařkami a webovou stránkou Jíme zdravě a přivítejte na svém talíři nová zdravá a chutná jídla. Zdravý životní styl. Dostatek spánku, vhodný pohyb, pitný režim a v neposlední řadě pestrá strava obsahující vše, co naše tělo potřebuje. Že si pod zdravým jídelníčkem představíte leda tak dušenou brokolici? To už dávno neplatí.
Seznamte se s kuchařkami Jíme zdravě. Kromě chutných receptů v nich najdete i praktické rady týkající se právě zdravého stravování, díky kterým si vytvoříte vyvážený jídelníček. Můžete v nich samozřejmě i jen tak listovat a objevovat přitom nové chutě a zdravé kombinace. A že jsme zmínili brokolici? Jestliže patříte mezi její milovníky, pak vězte, že tam najdete i tu :)
Spojení Feedo a Jíme zdravě
My sami v redakci rádi zkoušíme nové chutě a také víme, že například během těhotenství a po porodu řeší maminky, co jíst a jak poskytnout sobě i děťátku to nejlepší. Na mnoha mňamkách od Jíme zdravě si pak pochutnají i ti nejmenší. Na našem blogu se můžete těšit jak na recepty na lahodné pokrmy, tak na soutěže. Nezapomeňte mrknout i na Instagram Jíme zdravě a Facebook.
Dobroty pro každého
Kuchařek Jíme zdravě vyšlo zatím celkem 9, přičemž 4 z nich se zaměřují na vaření v konkrétním ročním období (nejnovější vám představíme na konci článku), koupit si můžete ale také kuchařku Jíme zdravě ze spíže či 2 díly Jíme zdravě s Fitrecepty.
V každé z publikací najdete recepty jak na hlavní jídla, tak na polévky či dezerty. Jestliže dbáte na vyváženou stravu co se živin týče, pak vás jistě potěší i nutriční informace u každého pokrmu. Součástí receptu je pak doba přípravy, tepelné úpravy, počet porcí a obtížnost. Tady je třeba zmínit, že všechny recepty jsou určené pro začátečníky. Obtížnost tak spíše naznačuje, kolik kroků a zašpiněného nádobí můžete čekat. V neposlední řadě se pokocháte i krásnými fotografiemi. Pravdou totiž je, že člověk jí i očima.
Pro ukázku, na čem všem si s Jíme zdravě můžete pochutnat, přinášíme první recept.
Bezlepkové mandlové sušenky
Příprava: 20 minut (+ 50 minut chladnutí) | Tepelná úprava: 17 minut | Obtížnost: náročné | Počet porcí: 30 Nutriční informace na 1 kus: 72 kcal | 2 g bílkovin | 5 g sacharidů | 5 g tuků
Ingredience
- 250 g mandlové mouky
- 50 g třtinového cukru
- kůra z 1 citronu
- kůra z 1 pomeranče
- ½ lžičky mandlového aroma
- 2 vaječné bílky
- 25 ml vody (studené)
- 25 g medu
- 40 g mandlových plátků
- 40 g práškového xylitolu (neboli březového cukru)
- sůl
Postup přípravy
Troubu dejte předehřívat na 175 °C a vyložte si pečicím papírem plech (30 cm × 40 cm). Poté si ve větší míse důkladně smíchejte mandlovou mouku, třtinový cukr, citronovou i pomerančovou kůru, mandlové aroma a špetku soli a mísu prozatím odložte stranou. Nyní si připravte bílkový sníh s medem.
Do vyšší nádoby na šlehání dejte 2 bílky, 15 ml studené vody a špetku soli a připravte si tyčový mixér. Následně si vezměte menší pánev, dejte do ní med a 10 ml vody a zahřívejte cca 20–30 sekund na středním plameni, dokud směs nezačne vřít. Poté vypněte ohřev a medovou směs přelijte do menší misky, kterou si postavte poblíž nádoby s bílky. Následně si vezměte tyčový mixér a začněte šlehat bílky v nádobě (prvních cca 10 sekund šlehejte jen na nízké otáčky a teprve poté otáčky zvyšte).
Po cca 1 minutě šlehání začněte do vznikajícího sněhu po menších dávkách přilévat horký med z misky a od tohoto okamžiku sníh šlehejte ještě 3–4 minuty, dokud nebude tuhý a lesklý. Vyšlehaný sníh pomocí stěrky či vařečky po několika dávkách opatrně zapracujte do mísy s mandlovou moukou a vypracujte těsto. Následně si nachystejte cukrářský sáček s kulatým nástavcem, naplňte ho připraveným těstem a na vyloženém plechu s ním tvořte 5–6 cm dlouhé kousky těsta ve tvaru šišky (těsto by mělo vystačit na cca 30 šišek).
Až spotřebujete všechno těsto, v dlani si lehce podrťte mandlové plátky a posypte jimi všechny šišky na plechu. Poté vložte celý plech do předehřáté trouby a pečte 15–16 minut při 170–175 °C. Upečené sušenky ještě zatepla posypte xylitolem a před podáváním je nechte 45–50 minut chladnout na plechu při pokojové teplotě.
Kuchařka Jak jíme zdravě na jaře
Jak jsme slíbili, přinášíme vám informace o nejnovější kuchařce Jíme zdravě na jaře. Na co se můžete těšit a co vše v kuchařce najdete?
- Kniha Jak jíme zdravě na jaře obsahuje celkem 90 receptů, které jsou velmi rychlé a jednoduché na přípravu. Najdete zde recepty různých typů přes vegetariánské, veganské, bezlepkové či bezlaktózové.
- Celá kuchařka Jak jíme zdravě na jaře je rozdělena do 4 kapitol – Snídaně, Hlavní jídla, Jarní odlehčení a Bezlepkové svačiny. V každé kapitole naleznete recepty, které jsou v souladu se zásadami zdravé výživy a přitom velmi chutné.
- Recepty v nové jarní kuchařce jsou postaveny na čerstvých sezónních surovinách, jako je špenát, chřest, vejce, klíčky či ředkvičky.
- V kuchařce se také dočtete jaký je rozdíl mezi očistou a detoxem a zasvětí vás do Detoxikačního desatera.
- Jako bonus v kuchařce najdete také tipy jak na klíčení ze semínek, luštěnin a obilovin.
- Bližší informace o knize Jak jíme zdravě na jaře najdete zde.
- Další zdravou inspiraci můžete najít na webových stránkách Jimezdrave.cz a v dalších tištěných knihách Jíme zdravě – zjistěte o knihách více přímo v e-shopu nakladatelství zde.