Skvělá a zdravá fazolová polévka - zkuste ji!

Skvělá a zdravá fazolová polévka - zkuste ji!>
Fazole - další nevinná luštěnina poznamenaná školní jídelnou. Známe ji buď v plechovce s párkem, nebo jako červenou či bílou zahuštěnou polévku nevalné chuti. Dnes si ale ukážeme, jak na skvělou fazolačku!Celkem najdeme asi 50 druhů fazolí. Všechny druhy pocházejí z tropické Ameriky. Fazole obsahují průměrně přibližně 20 až 25% bílkovin, 1 až 1,5% tuku, 55 až 62% sacharidů a 3 až 4% vlákniny. Z vitamínů obsahují zejména provitamin A a komplex vitamínů B. Zralé syrové fazole obsahují jedovaté látky, které se neutralizují tepelnou úpravou. Mezi tyto látky patří jednak bílkovinné látky zvané lektiny, které způsobují shlukování červených krvinek, a přinejmenším u některých druhů i glykosidy z nichž se může uvolňovat kyselina kyanovodíková. Otrava syrovými fazolemi se projevuje zejména nevolností, zvracením a průjmem. Dejte proto pozor na řádnou tepelnou úpravu.

Co budete potřebovat

  • Fazolačka 2Cca 250 g sušených fazolí dle vašeho výběru (malé, velké, červené, bílé, strakaté….můžete použít i konzervované)
  • lžíci sádla
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 stroužek česneku
  • 1 l vývaru
  • 20 dkg kvalitní anglické slaniny nebo tučnějšího uzeného
  • 1 balení pasírovaných rajčat (500 g)
  • koření - 3 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, kmín, 1 bobkový list, sůl, pepř
  • ponorný mixér
Výběr dětského nádobí CZ

Jak na to?

Vámi vybrané fazole namočte a uvařte doměkka podle návodu. Anglickou slaninu si nakrájejte na drobno, mrkev a petržel očistěte a také nakrájejte. V hrnci rozpalte sádlo a osmažte v něm slaninu do křupava. Vyberte jí děrovanou lžící a do výpeku dejte restovat kořenovou zeleninu. Asi po třech minutách zalijte polovinou vývaru, vložte koření a vařte do změknutí. Po změknutí vyjměte asi ⅓ zeleniny a dejte si jí stranou. Do hrnce vložte přibližně ⅔ uvařených fazolí a rozmixujte. Nařeďte zbylým vývarem podle potřeby a vlijte pasírovaná rajčata. Nechte ještě chvilku povařit, osolte, opepřete a vložte do polévky nerozmixovanou zeleninu, zbylé fazole a větší část osmažené slaniny. Zbytek si můžete schovat na ozdobu při servírování. Stáhněte z ohně a přidejte prolisovaný česnek.

Nebojte se

Tuto polévku můžete podat i batolatům, samozřejmě bez celých fazolí. Naše Terka jí dostává s rozdobeným chlebem, aby se jí lépe jedla. Pokud chcete anti - baby variantu pro dospělé, přidejte chilli, nebo více česneku. Polévku zjemníte lžičkou zakysané smetany vloženou do každé porce. Zakysaná smetana ostatně sluší všem hustým zeleninovým polévkám, které jsme si zatím uvařily. Podávejte s chlebem nebo bez.

Dobrou chuť!