Obsah
Jistě jste si při nákupu všimli nenápadných vaniček plných naklíčených semínek. Možná jste je i někdy ochutnali a nezaujaly vás. Mně - jako zapřísáhlého masožrouta také nezaujaly. Ale když jsem začala hledat něco zdravého, co namazat dcerce na chleba, napadlo mně udělat z naklíčených semínek pomazánku. Naklíčené luštěniny totiž obsahují celou řadu vitaminů: A, vitaminy skupiny B, C i cenný vitamin E. Jsou bohaté na bílkoviny, obsahují jich dokonce zhruba tolik, jako maso. Pro tělo jsou výborně stravitelné, protože při klíčení se složité cukry rozštěpí na jednoduché, to je současně důvod, proč po jejich konzumaci nehrozí větry jako po luštěninách vařených. Obsahují také celou řadu minerálních prvků jako je vápník, fosfor, železo, draslík a hořčík. A pokud necháte naklíčené výhonky poslední den na světle zezelenat, obsahují i prospěšný chlorofyl.
A jak na to?
Musíte začít asi o pět dní dřív. Do vody si namočte menší hrst zelené a hrst červené čočky. Ideálně neloupané a hlavně nepůlené a bio. Nechte ji při pokojové teplotě máčet celý den. Večer ji propláchněte, ale už nezalévejte a šup s ní do ledničky. Při pomalém klíčení v chladu a temnu sice trvá proces déle, ale klíčky jsou křehčí, sladší a chutnější. Doma naklíčená semínka mají úplně jinou chuť, než ta kupovaná. Proplachujte dvakrát, ale ideálně třikrát denně a za pár dní budete mít asi 5 mm dlouhé klíčky. Začít s pomazánkou ale můžete i s klíčky menšími. Semínka průběžně ochutnávejte, ale pozor ať si je nesníte.