Bramboráky mají rádi snad všichni. Zkusili jste někdy jejich “naklíčenou” variantu? Slibuji, že nikdo nepozná, že v nich brambory skoro nejsou :-). Tento recept sice obsahuje mouku, ale pořád je jí mnohem méně, než byste nasypaly do běžného bramboráku. Zkuste to. Určitě si pochutnáte.
Co budete potřebovat?
- půl misky naklíčené cizrny
- půl misky naklíčeného munga
- jednu menší cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 střední brambory
- 1 menší mrkev
- 1 vajíčko
- asi 3 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- mletý kmín
- majoránku
- sádlo na smažení
Jak na to?
Naklíčená semínka najemno umelte spolu s cibulí, česnekem, mrkví a oloupanými brambory. Přidejte vajíčko, mouku a okořeňte.
Na pánvi rozpalte kousek sádla, z polévkové lžíce směsi vytvarujte přímo na pánvi placičku a zkuste jí osmažit. Uvidíte, jak se vám bude obracet a jestli drží pohromadě. Pokud nedrží, upravte konzistenci těsta přidáním mouky.
Placičky můžete upéct i v troubě. Pomažete pečící papír sádlem a vytvarujete na něj placičky. Pečte při 160 stupních. Takto připravené placičky jsou ale vysušené a mají tendenci se rozpadat.
Podávejte samotné, nebo s dipem připraveným z jogurtu či zakysané smetany a bylinek.