Tipy na snídaně v těhotenství

Tipy na snídaně v těhotenství>

Ráno vás nakopne, dodá vám potřebnou energii a mnoho z nás dokáže už jen myšlenka na ni spolehlivě vytáhnout z postele. Řeč je o snídani. Pokud nepatříte zrovna mezi zaryté odpůrce ranního stravování, nejspíše denně řešíte, jestli sáhnete po jogurtu, pečivu se šunkou nebo třeba smoothie. Ještě více záludná může být tahle otázka v těhotenství. Co by měla vaše snídaně obsahovat?

Často určitě slýcháte, že právě snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Jestliže jste doteď nebyla zvyklá snídat, těhotenství je vhodnou dobou, kdy to změnit. Určitě začněte pozvolna. Pokud vaše tělo není naučené přijímat ráno nic jiného než čaj či kávu, asi by mu příliš velké porce neudělaly zrovna nejlépe. K čaji si zakousněte třeba půlku banánu. Pokud i malý jogurt vám přijde jako velké sousto, dejte si pár lžiček. Za čas zjistíte, že je to vlastně docela příjemné.

Tipy na těhotenské snídaně

Dostatek živin, vitamínů i minerálů je důležitý pro každého z nás. O to víc to platí, když čekáte dítě. Těhotenství je sice přirozený proces, neznamená to však, že není pro tělo náročný a vysilující. Proto je potřeba více než kdy jindy přemýšlet o tom, co jíte. Po čem tedy k snídani sáhnout? Připravte si talířky, skleničky, příbory a hlavně chuťové pohárky a jdeme na to :)

Ovesné vločky s mlékem, ovocem a oříšky

Výhodou této snídaně je kromě jiného to, že si ji můžete připravit den předem. Ovesné vločky smícháte s mlékem a podle chuti přidáte oříšky nebo třeba skořici. Dobrotu už jen ráno vytáhnete z lednice a případně dozdobíte čerstvým ovocem.

Tousty

Jedno z jídel, které se dá dělat snad na tisíc způsobů. S šunkou a sýrem je to klasika, která neomrzí. K toustům si nezapomeňte přidat zeleninu. Favoritem v posledních letech je i toust s avokádem. Avokádo obsahuje draslík, který reguluje krevní tlak. Obsahuje také velké množství vitamínu K.

Smoothie

Obzvláště v letních měsících jsou velmi osvěžujícím startem do nového dne. K ovoci či zelenině přihoďte třeba plody kustovnice čínské (goji), která obsahuje mnoho důležitých prvků, minerálů a aminokyselin. Oblíbená jsou i chia semínka.

Jogurt s ovocem a müsli

Bílkoviny vám dodají energii, jsou důležité pro dobrou imunitu a během těhotenství jich tělo spotřebuje výrazně více. Jsou nutné například pro růst orgánů vašeho děťátka. Ať už si dáte jogurt nebo tvaroh, vašemu tělo to jen prospěje. Sáhněte i po oříšcích nebo semínkách.

Vajíčka na různé způsoby

U bílkovin ještě chvilku zůstaneme. Kromě nich obsahují vajíčka tuky s prospěšnými esenciálními bílkovinami, najdete v nich také cholin, který spolu s kyselinou listovou pozitivně působí na vývoj mozku miminka. Pozor dejte u vajíček na tepelné zpracování, syrovým vajíčkům se raději vyhněte úplně, případné bakterie salmonely by mohly těhotenství zkomplikovat.

Snídaňové tortilly

Nakrájená zelenina, již zmíněné avokádo, vaječná omeleta nebo oblíbený sýr. Do tortilly si můžete „zamotat“ cokoli, na co budete mít zrovna chuť. Ze sýrů je vhodný eidam, gouda, halloumi, čedar nebo třeba oblíbená mozzarella. Plísňovým sýrům se bez tepelné úpravy nyní raději vyhněte. Možné zárodky bakterií listerie mohou způsobovat listeriózu.

Mrkvové muffiny

Jasně, taky nedáme dopustit na muffiny s čokoládou, ale mrkvové jsou možná stejně tak dobré. Přidejte do těsta řecký jogurt, skořici a třeba i oříšky. Klasickou mouku zkuste vyměnit za celozrnnou, dobrá je třeba špaldová, která má příjemně ořechovou chuť.

Chia pudink

Chia semínka milovaly už před tisíciletími indiánské kmeny ve Střední Americe. A věděly proč. Obsahují velké množství vlákniny, vápník, železo, zinek, mnoho vitamínů i mastné omega kyseliny. Chia pudink vám v lednici vydrží až týden. Skvělé na něm je také to, že ho můžete bez obav ohřát.

Snídaně a nechutenství

Trpíte nevolnostmi, které ne a ne ustoupit a které vám znesnadňují stravování po celý den? Pak je asi těžké radit. Tipů, jak si s nevolnostmi poradit, jste určitě našla mnoho. Někomu pomáhá zázvor nebo máta, někomu voda s citronem a některé těhotné přežijí několik týdnů na Coca-Cole a suchých rohlících. Co se snídaní týče, mnoho ženám vyhovuje zakousnout něco malého ještě předtím, než vstanou z postele. Zkuste si tak na nočním stolku nechat třeba pár piškotů či banán.

Žaludeční obtíže ustupují většinou mezi 12. a 16. týdnem. Budeme vám přát, aby vás trápily pokud možno co nejméně a abyste si těhotenství užila naplno. ♡