Jak cestovat s miminkem v autě? Jde to i bez starostí

Jak cestovat s miminkem v autě? Jde to i bez starostí>

Sezóna dovolených je v plném proudu a spolu s ní i rodinné výlety. Nezáleží na tom, kam se chystáte, cestování autem si můžete užít i se svými dítky. Stačí se jen dobře připravit a dodržet pár jednoduchých zásad. Jak si usnadnit cestování s miminkem?

Odkdy cestovat s miminkem?

Než začnete plánovat svou první cestu s vaším drobečkem, zamyslete se prvně nad jeho věkem. Obecná poučka zní, že s miminkem můžete začít cestovat přibližně od 3 měsíců, nicméně podobně jako vše u dětí je i toto zcela individuální. Na druhou stranu by měla každá maminka s cestováním počkat alespoň na konec šestinedělí. 

Říká se, že čím je dítko menší, tím snadnější je cestování s ním. Mnohá usínají hned, jakmile jim zapnete bezpečnostní pás. Co když ale vaše mimčo bude zrovna výjimka z pravidla? Pak vám nezbývá nic jiného než mu cestu co nejvíce zpříjemnit.

Tip: Dbejte na správný výběr autosedačky. Ta by měla být nejen bezpečná, ale také pohodlná. Díky tomu zajistíte, že miminko v ní nebude zkroucené či nespokojené.

Na cestování se připravte dopředu

Balení a připravování věcí během toho, co ukládáte miminko do sedačky, nemusí být tím nejlepším nápadem. Některým dítkům se v sedačce příliš nelíbí, a tak se můžete dočkat spíše pláče než klidného balení. Proto si vše raději připravte s předstihem.

Kromě oblečení, hraček a dalšího vybavení si také nezapomeňte zabalit i hygienické pomůcky. Zejména pak plenky a vlhčené ubrousky. Vsadit můžete třeba na Pampers Sensitive. Nejenže je využijete během přebalování, perfektně se hodí také pro očištění rukou předtím, než se vrhnete na kojení či krmení z lahvičky. Ocení je také starší sourozenci, kterým můžete po svačině otřít pusinku či jimi lehce otřít hračku, jež zrovna při otevírání dveří auta vypadla na zaprášenou cestu.

Tip: Netahejte se s věcmi samy. Pokud budete mít spolucestovatele, požádejte ho o pomoc. Vy se chopte autosedačky s miminkem a zbytek pobere tatínek či kamarádka.

Jak zvládnout dlouhou cestu autem s miminkem

Tipů, jak zvládnout dlouhou cestu autem s miminkem, existuje hned několik. A pochopitelně ne všechny budou zrovna fungovat. Nejprve si však rozhodně pořiďte zpětné zrcátko, které umístíte nad autosedačku. Díky němu můžete miminko kontrolovat pohledem kdykoliv během cesty. A pamatujte na to, že ať se děje na zadní sedačce cokoliv, rozhodně se neotáčejte. Zbytečně byste tak ohrozily bezpečnost sebe i miminka.


Tip: Pokud chcete předejít zbytečným přestávkám během dlouhé cesty, dejte vašemu děťátku plenky Pampers Pants. Ty zajistí až 12hodinový komfort díky speciální absorpční vrstvě a vy se tak můžete v klidu soustředit na ničím nerušenou cestu.

Pohodlné oblečení je základ

Růžová mašlička na hlavičku či modré kalhoty s gumou v pase jsou sice krásné, ale bude vašemu miminku v nich během dlouhé cesty dobře? Pamatujte proto zejména na pohodlný obleček, ve kterém nebude dítěti ani příliš teplo, nebo naopak zima. V autě mu rozhodně sundejte zbytečné vrstvy navíc a ujistěte se, že se příliš nepotí.

Zkuste hudbu nebo bílý šum

Připravte si oblíbené písničky a zkuste je pustit z reproduktoru vozidla. Některým miminkům bohatě postačí bílý šum v podobě tekoucí řeky či zapnutého vysavače. Podobné zvuky miminka uklidňují a navodí jim klidný spánek. Ten také můžete podpořit clonou na okně auta, která zabrání slunečnímu svitu.

Vsaďte na oblíbené hračky

Jestliže má vaše miminko oblíbené hračky, zavěste mu je na autosedačku. Dítě se zabaví a vy se tak v klidu budete moci věnovat řízení. Hračku uzpůsobte věku dítěte. U menších miminek do půl roku můžete vyzkoušet kontrastní kartičky, knížky či závěsná chrastítka. Starší dítka si už poradí i se složitějšími hračkami. A pokud nejedete samy, využijte partnera, aby miminku předčítal oblíbené říkanky či písničky.

Dělejte pravidelné přestávky

Není nic horšího než hladové miminko. S takovým příliš daleko nedojedete. Proto během cesty dělejte pravidelné pauzy. Během nich dítko nakrmte, u starších nezapomeňte na pravidelný přísun tekutin a zařaďte i krátké protažení. Vyndejte miminko z autosedačky a chvilku si pohrajte.

Tip: Mějte s sebou vždy dostatek svačinek i pro sebe. Případně můžete vymyslet pokrmy, které sníte vy i vaše dítko. To pochopitelně platí v případě, že jste již do startovacího režimu zařadily i příkrmy.

Článek vznikl ve spolupráci s blogerkou Veronikou Hochmut