Jak si užít šestinedělí?

Jak si užít šestinedělí? >

Při diskuzi o mateřství často novopečené maminky říkají, že o těhotenství si zjišťovaly všechno a vždy přesně věděly, co se ve kterém týdnu děje. Méně už byly připravené na porod. A doba šestinedělí? Té se už bohužel tolik pozornosti nevěnuje. Jak tohle období zvládnout?

Nebudeme si lhát, na příchod dítěte se prostě nelze dokonale připravit. Nastávající rodiče si čtou hromady knih, chodí na kurzy a získávají rady od těch, kteří již děti mají. A je to tak určitě v pořádku. Díky tomu dokáží těhotné rozeznat poslíčky od skutečných kontrakcí a při kojení je nepřekvapí bolesti v podbřišku způsobené zavinováním dělohy. S dětmi přijde ale i mnoho věcí, které možná nečekáme a ze kterých jsme celí nesví. A období šestinedělí je v tomhle určitě speciální. Tipů, jak ho zvládnout, je několik.

Neodmítejte pomoc

Vlivem sociálních sítí plných matek, které za den uvaří, upečou, uklidí a jdou na procházku – to vše s úsměvem dva týdny po porodu – můžeme mít pocit, že musíme zvládnout vše samy, ihned a hlavně dokonale. Ne, nemusíme. Nabízí se někdo z rodiny či přátel, že vám vyžehlí nebo zaběhne na nákup? Neodmítejte to, a ač víme, že to není snadné, snažte se to nebrat z jejich strany jako naznačování, že jste neschopná.

Navařte si dopředu

Pokud jen trochu můžete a máte pro to dostatek prostoru, udělejte si několik porcí vývaru, usmažte karbanátky nebo si třeba uvařte hrnec rajské a všechno zamrazte. Věřte, že v prvních týdnech budete ráda, že jen vytáhnete krabičku a nebudete muset stát u plotny.

Návštěvy požádejte o jídlo

S příjezdem domů vás pravděpodobně čeká mnoho telefonátů a zpráv, které budou mít jedno společné „Kdy se uvidíme?“. Často budou následovat otázky „Co mám přinést? Co potřebuješ?“ Pokud je něco, co se určitě bude hodit, je to opět jídlo. Ať už to bude bábovka, těstoviny nebo rovnou celý nákup, bezpochyby to oceníte. 

Nepřijímejte návštěvy, jestli nechcete

U návštěv ještě zůstaneme. Ačkoli každý bývá natěšený, kdy novopečenou maminku a miminko uvidí, není vaší povinností všem otevírat dveře. Máte ve svém okolí někoho, kdo by se k vám rád nakvartýroval už hodinu po příjezdu z porodnice? Poděkujte za jeho zájem a řekněte, že si potřebujete odpočinout. Je v pořádku, jestli si chcete první dny nebo týdny užít jen s miminkem a partnerem. Někteří rodiče takto tráví celé šestinedělí. Důvodem je i náchylnost novorozence k onemocnění. Času na návštěvy bude ještě dost.

Neuklízejte

Netvrdíme, že byste neměla jít během prvních týdnů po porodu ani s odpadkovým košem, ale jestli si pohráváte s myšlenkou na generální úklid, možná ho nechte na jindy. Vaše tělo se devět měsíců připravovalo na příchod vašeho pokladu a bude to zase nějakou chvíli trvat, než se zhojí. Nespěchejte na ně a naučte se mu naslouchat.

Odpočívejte

Máte za sebou těhotenství, porod, vše se postupně dostává do původního stavu. Pokud máte navíc nějaká vážnější zranění nebo jste rodila císařským řezem, o to víc byste měla myslet na pravidelný oddech. Zkuste se zbavit pocitu, že musí být vše takzvaně tip ťop. Pro vaše dítě je zásadní, jestli jste v pohodě. Na ničem jiném mu zatím příliš nezáleží.

Mějte partnera doma

Jestli je to jen trochu možné, zkuste se domluvit s partnerem, zda by několik prvních dní nemohl strávit s vámi. Jednak to bude dobré pro jeho tvořící se vztah s miminkem, vy také oceníte, že na péči nejste sama. A v neposlední řadě vás může právě ona péče sblížit. Obzvláště, pokud máte první dítě, vás můžou přepadat různé pochyby a strachy. Takhle na to budete dva a společně můžete objevovat, co funguje a nefunguje.

V každém případě nezapomeňte hodně fotit, čas hrozně rychle uteče. Některé maminky si píšou deníček, jiné volí pro uchování vzpomínek nahrávání krátkých zvukových záznamů.

Za celý Feedo tým vám každopádně přeji krásný a snadný porod a poklidné šestinedělí.