Kosmetika pro miminko: Co by vám doma nemělo chybět a čemu se raději vyvarovat?

Kosmetika pro miminko: Co by vám doma nemělo chybět a čemu se raději vyvarovat?>

Málokterá pokožka je tak citlivá jako ta u čerstvě narozených miminek. Proto musíte být velmi ostražití při výběru těch správných přípravků. Jaké produkty budete opravdu potřebovat a na co si při nákupu v drogerii dát pozor?

Jak vybrat dětskou kosmetiku

Než se s nadšením vrhnete vstříc regálům s dětskou kosmetikou, musíte si uvědomit několik základních faktů. Například ten, že pokožka u novorozeňat je 5× tenčí než kůže dospělého člověka. Nemá ještě vyvinutý ochranný kyselý plášť, a proto je náchylnější k vysoušení, opruzeninám či jakémukoliv dalšímu podráždění. Proto se při výběru kosmetiky zaměřte především na složení přípravků a hledejte pouze ty, které jsou skutečně doporučeny pro novorozená miminka. Na obalu přípravků ideálně pátrejte po složkách, jako jsou například mandlový olej, aloe vera nebo měsíček.

TIP: Snažte se ze začátku pořizovat menší balení kosmetických přípravků. Může se totiž stát, že i když je daná kosmetika sebevíce bio nebo přírodní, vašemu miminku zkrátka nebude vyhovovat.

Na co si dát pozor ve složení (nejen) dětské kosmetiky

Na trhu najdete nepřeberné množství kosmetických přípravků pro miminka i větší děti. Výrobci se předhánějí v argumentech, který produkt je pro vaše dítko vhodnější, a vám se z toho může snadno zamotat hlava. Co je tedy skutečně podstatné? Pochopitelně složení samotného produktu, které by mělo být co nejvíce přírodní nebo nejlépe bio. Vždy pečlivě prozkoumejte jeho obal a vyhněte se přípravkům s umělými přísadami. Mezi ně patří například:

  • Umělé vonné složky – parfemace v kosmetice může způsobovat alergické reakce.
  • Parabeny – jedná se o druh konzervantů a patří mezi 20 nejčastějších alergenů. Pokud tedy ve složení kosmetiky uvidíte označení phenyl-, methyl-, otyl-, butyl- či paraben, raději se poohlédněte jinde.
  • Silikony – najdete je spíše v levnější kosmetice a jejich největší nevýhodou je fakt, že nejsou téměř vůbec biologicky odbouratelné. Na pleť tedy nemusí mít nikterak negativní vliv, nicméně čističky odpadních vod si s nimi neumí poradit, a tak silikony končí v řekách, oceánech, a dokonce i v rybách. Mezi nejškodlivější patří například Aluminum Chlorohydrate nebo Aluminum chlorid.
  • Minerální oleje a parafíny – patří rovněž mezi levnější ingredience a konkrétně se jedná o zbytky destilace ropy. Na kůži pak vytvářejí neprodyšný film, který může zapříčinit alergickou reakci.

Jaká kosmetika pro miminko by vám doma neměla chybět

Přestože výběr dětské kosmetiky je zcela a výlučně na vás, existuje několik doporučených přípravků, které byste rozhodně měli mít doma.

Dětský olejíček pro novorozence

Dětský olejíček by měl být součástí vašeho kosmetického arzenálu. Můžete jej totiž využít hned na několik způsobů. Jeho primárním úkolem je hydratace dětské pokožky. Stejně tak jej ale lze použít při přebalování, a to v kombinaci s teplou vodou a Perlanem, který můžete použít místo vlhčených ubrousků. V neposlední řadě je dětský olejíček perfektním pomocníkem při masáži dětského bříška. Mezi oblíbené značky dětských olejů patří například Weleda, Purity Vision nebo třeba HiPP.

Papírové plenky a vlhčené ubrousky

Plenky sice nepatří tak úplně do kategorie kosmetiky, ale také jejich složení má velký vliv na kůži miminka. Pokud totiž budete investovat do dražší přírodní kosmetiky a dětský zadeček následně zabalíte do nepříliš kvalitních plenek, může se výsledný efekt minout účinkem. Proto doporučujeme používat plenky Pampers Harmonie, které jsou vyrobené z přírodní bavlny, měkkých rostlinných vláken a dalších pečlivě vybraných materiálů. Výsledkem je spokojená pokožka miminka, a to až po 12 hodin.

V souvislosti s plenkami si nezapomeňte pořídit vlhčené ubrousky. I v této kategorii najdete na trhu hned několik možných variant. Mějte však na paměti doporučení, která padla výše, a vyhněte se parfemovaným ubrouskům i těm, jež zbytečně obsahují jiné složky než samotné ubrousky a vodu. Případně můžete využít již zmíněný Perlan.

Mastička na zadeček

Pokud bude něco ve vaší kosmetické výbavě takříkajíc „must have“, pak je to mastička na zadeček. Miminka totiž velmi často trpí na opruzeniny, a právě mastičky dokáží podráždění předcházet nebo od nich ulevit. Velmi oblíbenou variantou je například Sudocrem nebo zinková mast. Ať už zvolíte jakýkoliv produkt, nechte vždy během přebalování pokožku alespoň pár minut dýchat.

Mýdlo a šampon

Koupání miminka je jedním z oblíbených rituálů, který si mnohdy nenechají ujít ani tatínkové. A právě s koupáním je mnohdy spojeno hned několik kosmetických přípravků. Patří mezi ně zejména mýdlo a šampon, ale některé maminky raději sahají po koupelovém oleji. Tak či onak zvažte, zdali všechny tyto vymoženosti vaše čerstvě narozené miminko skutečně potřebuje.

V drogeriích najdete kosmetiku, která dokáže pokrýt celkovou péči o miminko během koupání. Na druhou stranu existují také doporučení, že byste na pokožku svého miminka žádnou takovou kosmetiku používat neměli. Finální volba je pochopitelně na vás, nicméně vždy myslete primárně na vhodné složení dětské kosmetiky a také její využití.

Článek vznikl ve spolupráci s blogerkou Veronikou Hochmut