Léto je tady: Jak ochránit miminko před sluncem?

Léto je tady: Jak ochránit miminko před sluncem?>

Letní měsíce jsou obdobím, na které se většina rodičů těší. Koupaliště, bazény i rybníky přímo vyzývají k osvěžení i odpočinku. Pokud ale máte malé miminko, musíte být toto léto obezřetnější. Jak si užít prázdniny plnými doušky a zároveň ochránit dítko před sluncem?

Čím mazat miminko proti slunci?

Než se pustíme do odpovědi na tuto otázku, musíme konstatovat jednu důležitou věc. Miminka do 1 roku by vůbec neměla být vystavena přímému slunci. Hrozí jim spálení i úžeh. Plánujete-li tedy vzít své malé dítko s sebou ven a víte, že se pobytu na sluníčku nevyhnete, raději vyhledávejte stín, a i tak jej pro jistotu namažte kvalitním opalovacím krémem.

Co se týče vhodného výběru opalovacího krému, vsaďte primárně na ty určené speciálně pro miminka a malé děti. Mějte však na paměti, že opalovací krémy se vyrábějí pro děti až od 3 měsíců věku. UV faktor volte raději silnější, v rozmezí od 30 do 50. Miminko mažte co 2 hodiny a raději jej pečlivě kontrolujte.

Ochrana před sluncem: Jaké jsou další možnosti?

Kromě slunečního krému existují další možnosti, jak chránit miminko před sluncem. V první řadě je to pokrývka hlavy. Proto v létě bez kloboučku raději ani nevycházejte z domu bez ohledu na to, zdali jdete k vodě nebo na nákup. Miminka nemají na hlavičce tolik vlásků a velmi rychle se tak spálí.

Chystáte-li se trávit venku delší čas, vezměte s sebou plážový stan nebo slunečník. Oboje využijete nejen u vody, ale například také v parku. Dítko bude pěkně schované ve stínu a vy budete mít o starost méně.

Pitný režim je základ

Ochrana těla zvenčí je důležitá, ale pečovat o něj musíte i zevnitř. Dbejte proto na pitný režim miminka i během letních měsíců. Nezáleží na tom, zdali kojíte, či nikoliv. Vaše miminko ocení jak mlíčko, tak i třeba čajík nebo čistou vodu. V každém případě neustále kontrolujte, že má váš potomek pravidelný přísun tekutin. U miminek velmi rychle dochází k dehydrataci, proto je vždy lepší jí předcházet než řešit následky. A jak poznáte, že je vaše miminko dehydrované? Hůře reaguje, je apatické a má suché rtíky. Právě podle rtů velmi snadno poznáte, jestli nemá miminko žízeň.

Na koupaliště s miminkem: Co všechno vzít s sebou?

Koupaliště, vodní nádrže nebo bazény jsou o prázdninách často vyhledávanou lokalitou pro rodinný výlet. Co si ale zabalit s sebou? Připravili jsme pro vás seznam všech nezbytností, které budete potřebovat:

  • opalovací krém – ideálně s UV filtrem 30–50,
  • oblečení a plavky – kromě plavek pro miminko nezapomeňte také na vhodné oblečení,
  • pití – voda, čajík, umělé mléko, případně cokoliv dalšího, co se vám osvědčilo,
  • jídlo a pití pro rodiče – přestože je pro vás miminko na prvním místě, neměli byste zapomínat na sebe, sbalte si proto s sebou zdravou a výživnou svačinku i láhev s vodou,
  • plenky do vody – pokud se s miminkem chystáte k vodě poprvé, pak si nezapomeňte do tašky přihodit i speciální plavky do vody, například Pampers Splashers, se kterými bude letní koupačka ještě o chlup větší zábava a nemusíte se obávat případné nehody,
  • plenky – po koupání nezapomeňte miminko osušit a zabalit do čisté plenky, ideálně sáhněte po Pampers Pants,
  • ubrousky – i v tomto případě se vyplatí investovat do Pampers Wipes, které šetrně ošetří dětský zadeček a zanechají jej příjemně svěží a hydratovaný,
  • slunečník/plážový stan – ne vždy je u vody stín, proto je lepší si jej takříkajíc vyrobit.

Článek vznikl ve spolupráci s blogerkou Veronikou Hochmut