Mateřské pouto. Přijde, i když ne hned....

Mateřské pouto. Přijde, i když ne hned....>
Někdy vzniká silné pouto mezi maminkou a děťátkem okamžitě. Matka poprvé po narození spatří svého drobečka a nekompromisně se do něj zamiluje. Jindy může tento proces chvíli trvat. Každopádně je první rok života děťátka důležitým emocionálním obdobím pro všechny. Jak si tedy vybudovat a pěstovat zdravé mateřské pouto se svým děťátkem?

Hlavně osobní zkušenost

Znáte ten pocit, který vás v noci náruživě vysílá k postýlce vašeho děťátka i při sebemenším zafňukaní? To pouto, díky kterému byste skočili pod náklaďák, jen abyste své děťátko uchránili? Kolem mateřského pouta se vede tolik diskusí, až se některé maminky cítí provinile, pokud vůči svému právě narozenému děťátku necítí nevýslovnou oddanost od první minuty. Nicméně, jak se shoduje mnoho pediatrů, je to v první řadě osobní zkušenost, vazba, která může vzniknout okamžitě, ale stejně se může vyvíjet v průběhu času. materske pouto

Láska na první pohled

Mnoho budoucích maminek naopak zažívá první pocity intenzivního propojení se svým děťátkem už během těhotenství. "První silné pouto se svým synkem jsem pocítila, když mě malý začal výrazněji kopat a i když jsme se na něj dívali na ultrazvuku," vzpomíná maminka Táňa. "Později to šlo všechno strašně přirozeně, i když jsem byla typická nezkušená prvorodička. Když jsem Patrika poprvé spatřila, dotkla se ho, vzala ho na ruce... Cítila jsem silný, přirozený a nepopsatelný vztah mezi námi."

Jen ať je u vás

Táňa má pravdu, když popisuje pocity, které zřejmě zažívá mnoho čerstvých prvorodiček. Proto je důležité trávit se svým novorozencem co nejvíce času bezprostředně po jeho narození. Vzájemný vztah mezi vámi se začíná budovat v bříšku a sílí hned po porodu. Váš malý prcek je z tepla a klidu vašeho bříška najednou vržen do chladu a horka tohoto nekompromisního světa. Právě proto potřebuje cítit teplo a bezpečí.isifa-126874713

Ne vždy to jde jako po másle

První dny jsou pro maminku "novátorku" vyčerpávající. Můžete se cítit pod tlakem nebo zmatená. Obzvlášť pokud za sebou máte dlouhý a namáhavý porod. První zkušenost s kojením vám pomůže vytvořit si s děťátkem prvotní pouto. Díky kojení ze sebe ale vydáváte množství hormonů, a to ve vás může zanechat emocionální "vichřici". Proto nepanikařte, když kvůli různým zdravotním či jiným důvodům nemůžete být se svým děťátkem hned po porodu. Dokonce i rodiče, kteří si děťátko adoptují až po několika týdnech či měsících od jeho narození, si s ním mohou vybudovat maximálně silné pouto.

Když ne hned...

Vaše děťátko je určitě rozkošné a milé. Zároveň je to úplně nový človíček ve vašem životě. Proto je zcela přirozené, pokud si na jeho přítomnost musíte jistý čas zvykat. Neznamená to, že byste péči o svého drobečka zanedbávali. Skutečné mateřské pouto je totiž spíše vedlejší produkt běžné péče o děťátko. Neexistuje žádný kouzelný recept na jeho vytvoření. Několik jednoduchých rad však tomuto procesu může dopomoci:
  • Dopřejte si vzájemnou blízkost. Co je v prvních dnech a týdnech pro vás a vaše děťátko důležitější, než vzájemný lidský kontakt? Držet to malé stvoření v náručí a hladit ho je nejjednodušší způsob, jak si mezi sebou budovat vzájemný vztah.
  • Dívejte se děťátku do očí, povídejte si s ním, zpívejte mu. I když ještě váš drobeček nedokáže pořádně zaostřit a jeho pohled se zdá spíše skleněný, oční kontakt a váš hlas jej uklidní.
  • Pokud musí váš maličký strávit první chvíle na tomto světě v inkubátoru na jednotce intenzivní péče napojen na monitor, dožadujte se u personálu možnosti návštěvy a vemte ho do bezpečí vaší náruče. 
  • Dětičky mohou velmi pozitivně reagovat na jemnou masáž. Nevrhejte se do toho však jen tak nanečisto. Je dobré znát správnou techniku ​​a způsob jak miminko masírovat.

materske pouto 2

Maminky prozradili: "Mateřské pouto je přesně ta vazba, která zapříčiňuje, že byste nejraději své děťátko samou láskou snědli a skočily pod náklaďák, jen abyste ho uchránili." Táňa "Postupně, jak jsem svého maličkého poznávala, začala jsem si společné chvíle užívat. Zjistila jsem, co mu vyhovuje, kdy se cítí pohodlně, jak ho uklidnit... Mé city se prohlubovaly. Pamatuji si, když se na mě jednoho dne poprvé usmál. Tehdy jsem zjistila, jak hrozně jsem naplněna radostí a láskou k němu." Mirka Jak jste to měly vy? Kdy se ve vás probudily ty pravé city?