Přebalování bez stresu: Jak vybrat ideální typ plenek pro vaše dítě?

Přebalování bez stresu: Jak vybrat ideální typ plenek pro vaše dítě?>

Co k mateřství neodmyslitelně patří? Přebalování! Proto je volba plenek jednou z klíčových otázek. A musíme brát v úvahu dva faktory. Preference maminky a toleranci miminka. 

Látkové versus jednorázové pleny

V dobách dřívějších nebyla jiná možnost, než volit látkové plenky a pečlivě se o ně starat. Dnes stojí každá z nás před rozhodnutím, zda půjdeme cestou ekologie nebo pohodlí. 

Ani látkové ani jednorázové plenky nemají z lékařského hlediska jednoznačně zelenou, nehodnotíme jedny jako výrazně lepší než ty druhé, protože musíme dbát především na to, jaké konkrétní vybereme a jak je používáme. A hlavně na to, jak vyhovují samotnému miminku. Mám dojem, že nyní zažívají látkové plenky doslova renesanci a v praxi je vidíme čím dál častěji. V reklamách na internetu nebo na sociálních sítích. Najdete dokonce i kurzy látkování.  

Látkové pleny 

  • Jejich jednoznačnou výhodou je šetrnost k životnímu prostředí. Dle statistik dítě za pouhé dva roky svého života vyprodukuje až tunu rozložitelného odpadu. Látkové pleny využijí až 3 děti, pokud se o ně dobře staráme. 
  • Musíme ale podotknout, že ani látkové plenky nejsou ekologické ze 100 %, při jejich výrobě se spotřebovává energie i suroviny. Při jejich údržbě potřebujeme prací prášek (možno volit ekologický  celkově mnohem lepší volba u dětí), ale i vodu. Jejich rozklad není přirozeně možný, takže je třeba s nimi vhodně naložit, což také určitým způsobem prostředí zatíží. 
  • Látkové plenky jsou šetrnější k dětské pokožce. Některá miminka jsou na opruzeniny zvlášť náchylná. Je to z toho důvodu, že jsou jednorázové plenky vyráběny z umělých materiálů (pár ropných derivátů v nich většinou najdeme, i když jejich většinovou část tvoří celulóza). Pro některá miminka však není ani jiná možnost, než volit prodyšné látkové pleny.
  • Finance  Látkové pleny vyjdou levněji než jednorázové. 
  • Prospěšnost pro kyčelní klouby  při nošení látkových plen jsou kyčle fyziologicky v tzv. abdukčním postavení („roznožení“ nožiček). Plenka ale musí být nasazena správně. 
  • Nutno vědět, jak látkovat.
  • Pro výměnu mimo domov jsou náročnější.

Jednorázové pleny 

  • Pohodlnější pro pečovatele, jelikož je s nimi přebalování jak rychlejší, tak nám odpadá starost o ně samotné – zahodíme do odpadu.
  • Minus  Jsou větší zátěží pro planetu a finance rodiny.
  • Skládají se z propustné fólie, nejčastěji polypropylénu, nasákavé vložky (většinou jde o buničinu doplněnou gelovým absorbérem na bázi polyakrylátů), z nepropustné fólie (polyetylénu), lepicích pásků a gumiček  ovšem když připlatíme, tak seženeme i non-toxic varianty. 

Jak se dělí pleny a na co si dát pozor při jejich výběru

Jednorázové pleny

Je velmi důležité, abychom zvolili správnou velikost plenky. 

Když je plenka menší, omezuje pohyb v kyčlích a je tím zhoršen vývoj největšího kloubu v těle. Samozřejmě musí plenka dobře držet.

Dále dbejme na to, z čeho je plenka vyrobena a co svědčí pokožce našeho miminka. Na trhu máme obrovské množství značek a potom záleží především na cenové kategorii, po kterých sáhneme. Design je vedlejší. Někdy je nutné zkusit více značek. 

Látkové pleny

U látkových plen je dělení složitější 

  • AIO (all in one  pleny vše v jednom)
    • Klasické AIO pleny
    • Kapsové pleny
  • SIO (snap in one  sepni v jedno)
  • Pleny se svrchními kalhotkami

Látkové pleny mají maminky na výběr čtvercové, vícevrstvé, nohavičkové a vkládací. Existuje také více variant materiálů. Čistá bavlna, bio bavlna nebo bambus. 

Více o látkování najdete v tomto článku.

Při volbě velikosti se musíme řídit velikostí dítěte. Stejně jako u jednorázových plen je důležitý volný pohyb miminka. 

K používání látkových plen je nutný cvik, proto pokud je maminka v látkování nováček, určitě doporučuji trénovat a číst již před porodem a poradit se o výběru ve specializované prodejně, kterých najdete spousty. 

Článek vznikl ve spolupráci s MUDr. Tereza Sochorcová, @lecimdeti