Spaní s miminkem v posteli: Jaká jsou pro a proti?

Spaní s miminkem v posteli: Jaká jsou pro a proti?>

Spát, či nespat s dítětem ve stejné posteli? To je to, oč aktuálně běží nejen v mnohých diskusních fórech. Před narozením dítka si nezřídka rodiče říkají, že společné spaní pro ně nepřichází v úvahu. Jenže pak je uzlíček na světě a odmítá spát ve vlastní postýlce. Jaké jsou benefity společného spánku s dítětem a čemu se raději vyvarovat?

Benefity společného spánku s miminkem

Pro některé novopečené maminky je společný spánek s miminkem spíše strašákem. Bojí se o bezpečnost svého děťátka a také pochybují o případném komfortu, který společný spánek nabízí. Faktem ale je, že spánek v jedné posteli s miminkem poskytuje bezpočet výhod.

Tak například kojení je vmžiku pohodlnější záležitostí, pokud jej vykonáváte vleže. Navíc nemusíte k miminku vstávat, a tak vám stačí pouze několik málo pohybů a dítko je nakrmené a spokojeně pokračuje ve spánku. Dalším benefitem je, že se nemusíte obávat případného probuzení miminka, zatímco ho budete dávat do postýlky. Ukládání jako takové díky společnému spaní odpadá a vy tak máte jistotu, že miminko zůstane v říši snů.

Pozitiva společného spánku s miminkem ale plynou i pro vás. Dle některých zdrojů maminky rychleji a dříve usínají, pokud spí vedle svého dítka. A stejně jako se miminko neprobudí úplně, tak i vy zůstanete v polospánku. Jestliže chcete zajistit delší spánek miminku i sobě, vsaďte na spolehlivé noční plenky. Pampers Night Pants poskytují až 12hodinovou ochranu proti protečení, čímž miminku zajišťují maximální komfort. Zesílené jádro ihned pohlcuje veškerou tekutinu a dítko tak může nerušeně spát delší dobu. A vy se nemusíte bát častého nočního přebalování.

Jak na bezpečný společný spánek s miminkem

Přestože společný spánek skýtá mnoho výhod, je třeba dbát na bezpečnost vašeho potomka. Než se tedy do spánku v jedné posteli pustíte, zajistěte adekvátní prostředí. Tím je zejména vhodné lůžko, které splňuje bezpečnostní parametry. Okraje postele by měly být zajištěné tak, aby nedošlo k případnému pádu dítěte. Miminko by mělo spát na straně matky, která mu vytvoří pomyslnou ochrannou bariéru svou paží. To však zdaleka není všechno.

Existuje 7 zásad společného spánku, tzv. Safe Sleep 7, které říkají, že:

  • Rodiče musí být nekuřáci a prostředí, ve kterém dítě žije a spí, musí být nekuřácké.
  • Dospělí sdílející postel s dítětem nepožili alkohol nebo jiné návykové látky.
  • Dítko, které sdílí postel se svou matkou, by mělo být kojeno.
  • Miminko je zdravé a narozené v termínu.
  • Dítě spí na zádech s hlavou v úrovni prsou matky.
  • Miminko je vhodně oblečené, nespí v zavinovačce ani v hnízdečku.
  • Prostředí pro spánek jako takové je pro dítě bezpečné.

TIP: Pro lepší a zdravější spánek dodržujte také vhodnou teplotu v místnosti. Ta by se měla pohybovat mezi 16–20 stupni.

Nevýhody společného spánku s miminkem

Ne pro každou rodinu bude společný spánek s dítětem v jedné posteli tím nejpříjemnějším zážitkem. Některá miminka zkrátka potřebují prostor, a stejně tak vy můžete mít lehčí spaní. Výsledkem tak může být situace, kdy se nevyspí nikdo, čímž bude narušen nejen váš spánek, ale také rodinná pohoda. Pokud tedy po několika nocích vyhodnotíte, že místo benefitů vám společné spaní přináší jen potíže a kruhy pod očima, pak se nebojte od něj upustit.

Společný spánek velmi často nevyhovuje především tatínkům, kteří potřebují druhý den být odpočatí a čilí do práce. V takovém případě se domluvte s partnerem na ideálním řešení, které bude vyhovovat všem zúčastněným. Koneckonců miminko může většinu času spát ve své vlastní postýlce a například o víkendu, kdy si chcete dopřát rodinnou pohodu, může dítko spát v posteli s vámi.

Článek vznikl ve spolupráci s blogerkou Veronikou Hochmut