Top 10 položek v zimní a podzimní výbavičce pro novorozence

Top 10 položek v zimní a podzimní výbavičce pro novorozence>

Čekáte nebo už máte podzimní či zimní miminko? Pak vám možná vrtá hlavou, jak ho ochránit před chladným počasím, deštěm i sněhem. Co by měla obsahovat zimní výbava pro novorozence? Přinášíme vám seznam 10 věcí, které by v ní určitě neměly chybět.

Výbavička pro novorozence v zimě má svá specifika, přičemž hlavním cílem je, aby bylo miminko v teple. Nejmenší děti nemají ještě úplně vyvinutou termoregulaci a imunitu a snadno prochladnou. Na co při nákupu určitě nezapomenout?

Seznam nezbytných položek pro podzimní/zimní výbavičku

Zimní fusak – fusaky zajistí vašemu drobečkovi dokonalé teplo a pohodlí na každé zimní procházce. Pro novorozence je vhodný novorozenecký fusak, případně rostoucí, u kterého je možné si délku přizpůsobit. Aby vám tento parťák na zimní období vydržel co nejdéle, potřebuje také správnou péči. Více o ní se dozvíte v našem článku

Teplá dečka – pro ještě větší pohodlí a teplo sáhněte po teplé dečce. Na chladné období jsou vhodné hřejivé materiály jako například flanel, fleece nebo mikroplyš.

Vaky na spaní – spací pytle či vaky na spaní mají tu výhodu, že z děťátka v noci nesklouznou, nemusíte se tak bát, že by mu byla zima. Vhodné jsou do všech ročních období, obzvláště na podzim a v zimě s nimi ale rozhodně nešlápnete vedle. 

Pláštěnka – k podzimu déšť jednoduše patří. Aby vám ale nepokazil plány, pořiďte si pláštěnku na kočárek či autosedačku, které ochrání vašeho drobka přes nepřízní počasí.

Zavinovačka – teplo a pohodlí, ale také užší prostor, který znají miminka z době před narozením. Zavinovačky jsou stálicemi v dětské výbavě již mnoho generací.

Zimní kombinézy a bundy – favoritem mnoha rodičů je v zimě určitě kombinéza. Poskytuje ochranu celého těla a pomáhá tak udržet dítě v teple. Variantou jsou také zimní bundičky.

Kojenecká body – klasických „bodýček“ budete mít v dětském šatníku asi nejvíce. Na zimu rozhodně doporučujeme body s dlouhým rukávem. V kombinaci s dupačkami zajistíte, že bude děťátku teploučko i v chladnějších dnech.  

Zimní overal – výbavička pro miminko narozené v zimě by určitě měla obsahovat několik pohodlných overálků. Oblíbené jsou overaly na zip, které se dají rozepnout po celé délce, což oceníte zejména při přebalování.

Čepička, šála, rukavice – ochrana hlavičky je u nejmenších dětí velmi důležitá, právě hlavička je totiž jedním z nejcitlivějších míst na jejich těle. Náchylný na zimu je i dětský krk a ručičky. Proto při pořizování oblečení pro novorozence v zimě nezapomeňte na zimní čepičku, šálu a rukavičky.

Zimní kosmetika – krémy proti chladu a větru vytváří na dětské pokožce ochranný film, který ji chrání před nepřízní počasí. Je prevencí podráždění, zarudnutí a dehydratace. 

Jak miminko obléct do kočárku?

Nebude mu moc horko? Moc zima? S těmito otázkami si rodiče lámou hlavu asi v jakémkoli ročním období, na podzim a v zimě ale přece jen možná o trošku více. Nejlepším způsobem, jak děťátko obléci, je po vzoru cibule – vrstvíme. Pokud budete mít pocit, že je mu horko, jednoduše jen sundáte jednu z vrstev, teplota dítěte se vám tak bude regulovat snáz.

A jak poznat, jestli je dítěti teplo? Zjistíte to na zátylku. Pokud ho má teplý, nemusíte se bát, že by mu byla zima. Naopak zcela běžné je to, že má děťátko chladnější ručičky či tváře. Teplo se v chladnějším počasí soustředí ve středu těla a v mozku.

Další rady a tipy pro péči o podzimní/zimní miminka

Vhodná teplota na koupání – při koupání myslete na to, aby v místnosti bylo dostatečně teplo (přibližně okolo 24 °C), po koupeli děťátko rychle osušte a zabalte.

Vybavte si lékárničku – říká se, že kdo je připraven, není překvapen. S první dětskou nemocí je určitě lepší moci rovnou sáhnout po teploměru a případných lécích, než je začít teprve shánět. Co by nemělo chybět v dětské lékárničce, se dočtete v našem článku

Oblékání do autosedačky – NIKDY nepoutejte dítě do autosedačky, když má na sobě zimní bundu či kombinézu. Mezi pásy a tělem dítěte vzniká nežádoucí prostor. Pásy se také většinou vyrábějí z hladkých a kluzkých materiálů a v případě prudkého brzdění můžou sklouznout. V případě, že máte pocit, že by miminku mohla být zima, nejprve ho připoutejte a následně ho přikryjte dečkou. 

Vyzkoušejte nošení – nosítka i šátky nabývají stále více na oblibě a není se čemu divit. Volné ruce, absence nutnosti řešit bezbariérovou cestu, v zimě navíc možnost vzájemně se s děťátkem zahřívat. Dbejte však na správný výběr materiálu vašeho oblečení i oblečení miminka, abyste nebyli ihned zpocení a oba jste se nenachladili. Ideální je například merino vlna.

Ať už vás čeká pořizování celé výbavičky nebo vám chybí už jen pár posledních kousků, rádi vám s výběrem poradíme na našich Feedo prodejnách. Budeme se na vás moc těšit a přejeme krásné podzimní i zimní období!