Víte, čím své miminko potěšíte?

Víte, čím své miminko potěšíte?>
Malé děťátko, které ještě neumí mluvit a neumí vám pořádně dát vědět, co se mu líbí, je odkázáno jen na pláč nebo smích. Jestli chcete slyšet smích častěji, podívejte se na naše tipy. My totiž víme, čím udělat mimču radost! Říkáte si, že takovému malému človíčkovi stačí měkká a čistá postýlka, plné bříško a maminka na blízku. Jenže ona to není tak docela pravda. Už takhle malé děti se dokážou nudit, anebo projevit radost nad svými oblíbenými činnostmi. Které to jsou?

Dudlík

Už v bříšku mají ti malý neposedové snahu sát. Je to proto, že sací reflex je pro ně naprosto přirozený. Hned po narození pátrají po maminčině bradavce, a jakmile dostanou příležitost, začnou sát a pít mléko. Dudání, sání a cumlání – to je to, co je uklidňuje a dává jim pocit naprostého bezpečí.

Dudlíky CZVaše blízkost

Během prvních měsíců svého života potřebují miminka cítit vaši blízkost, sympatie, lásku a naprostý pocit bezpečí ve vaší náručí. Tělesný kontakt „kůže na kůži“ je to, co dítě uklidňuje a rozveseluje. V některých případech, kdy je dítě neklidné, pláče a nemůže se uklidnit, může postačit, když si ho přiložíte na hrudník a necháte ho poslouchat tlukot svého srdce. Stejně tak ho totiž poslouchalo, když bylo ještě v bříšku.

Barvy

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak malé děti vnímají barvy? Ony je přímo zbožňují, především pak červenou. Takže kdyby záleželo jen na nich, určitě by v jejich pokojíčku nepřevládala jemně modrá ani růžová. Podle kanadského průzkumu děti přitahují jasné až zářící pastelové barvy – fialová a červená. Tyto barvy jsou také prvními, které děti po narození rozeznávají, až po nich následují všechny ostatní. Veškeré barvy dokáže dítě rozpoznat již ve třech měsících. Obklopte je proto barvami! Hračky jsou pro to ideální!

Hračky pro novorozence CZHlazení

Určitě se shodneme, že doteky, hlazení a jemné masírování jsou velmi příjemné. A to bez ohledu na to, jestli je vám půl roku nebo čtyřicet. Doteky na jemné dětské kůži posilují imunitní systém, odbourávají stres a podporují vnímání sebe samých. Navíc během masáže miminka podporujete váš vzájemný vztah a prohlubujete své city. Věřte, že se bude cítit šťastné a milované.

Váš hlas

Promlouvejte na své dítě milým laskavým hlasem. Do doby, než se narodilo, vás znalo pouze díky zvuku vašeho hlasu, takže je pro něj známý. Klidně zpívejte, pobrukujte a vyprávějte. Kdykoli to půjde, při uspávání, kojení, přebalování… zkrátka stále. Opakující se známé melodie vaše dítě uklidní a dodají mu pocit jistoty a bezpečí.