Cesta zdravých zoubků začíná už v bříšku - jak nic nepodcenit?

Cesta zdravých zoubků začíná už v bříšku - jak nic nepodcenit?>
Často si rodiče myslí, že když jsou zoubky vidět, nastává ten pravý čas o ně pečovat. To je ale velká chyba - vyzpovídali jsme pro vás MDDr. Michaelu Bartošovou, která v Brně vzdělávala těhotné maminky a radila jim, jak dát děťátku to nejlepší už v těhotenství. Matka ovlivňuje zdraví svého dítěte, a to včetně zdraví dutiny ústní během těhotenství a po dobu celého jeho dětství. Orální hygiena, vyvážená strava matky i dítěte a jeho výchova jsou správnou cestou nejen ke zdravým zubům. Pokud těhotná žena nedodržuje zásady orální hygieny a má v ústech nadměrné množství plaku, jehož složkou jsou i nebezpečné bakterie a jejich toxické produkty, ohrožuje tím sebe i dítě. Tyto látky se totiž dostávají do krevního oběhu ženy a přes pupečník k plodu, a tak mohou způsobit předčasný porod, nízkou porodní hmotnost dítěte, v krajních případech porod mrtvého plodu. Navíc po porodu může dojít k přenosu orálních bakterií z matky, včetně těch, které způsobují zubní kaz a zánět dásní, na dítě.

Co je to vlastně zubní kaz? Jedná se o onemocnění, které způsobuje několik faktorů. Jedním z nich jsou bakterie, které se usazují na povrchu zubu a živí se cukry, které jim dodáváme ve stravě. Tyto bakterie vytvářejí zubní plak, který lze odstranit pouze mechanicky zubním kartáčkem. Plak působí i na dásně, ty se stávají citlivějšími, jsou zarudlé, oteklé a snadno krvácejí. Neléčený zánět se může přesunout na kost, kdy dochází k jejímu rozpouštění. Celý proces je doprovázen zvýšenou pohyblivostí zubů a nepříjemným zápachem z úst. 

Poradíme vám, jak mít zdravé zuby v těhotenství

Prevence je základ

Nikdy nepodceňujte význam správného čištění a preventivních prohlídek. V ideálním případě by měl být váš chrup ošetřený, bez kazů a dásně bez zánětů, a to už v době otěhotnění. Těhotné ženy mají nárok na dvě prohlídky v průběhu těhotenství (nejlépe v 1. a 3. trimestru). To znamená, že jsou možné až tři preventivní prohlídky ročně. Až miminko přijde na svět, mělo by absolvovat preventinví prohlídku každý půl rok. Je důležité, aby rodiče s dětmi chodili pravidelně i v případě, že nemají žádný zubní kaz, a to hned z několika důvodů. S dítětem musí zubní lékař navázat přátelský vztah založený na důvěře, dítě se seznamuje s cizím prostředím, a zjišťuje, že návštěva zubní ambulance nemusí být vždy bolestivý zážitek. Pro dítě nastavuje stomatolog individuální léčebný plán. Ten zahrnuje, mimo jiné, i doporučení pro domácí péči.

Správná hygiena

Zejména v těhotenství je nutné dbát na správné čištění zubů a mezizubních prostor. Není od věci objednat se na konzultaci u dentální hygienistky, kde vás naučí správné čištění pod odborným dohledem a ukážou vám vhodné pomůcky pro čištění i výplach úst. A co u dětí?  Bakterie vyvolávající vznik zubního kazu mohou osídlovat dutinu ústní malého dítěte po narození, ještě před prořezáním prvních zoubků. Tyto bakterie se do úst dítěte dostávají nejčastěji od matky slinou. Proto pozor na oblíbené olizování dudlíků nebo lžičky při krmení! Dětem první zuby prořezávají již v 6. měsíci. Tehdy byste měli začít s ústní hygienou. Zoubky je potřeba čistit alespoň jednou denně, večer před spaním. V době, kdy má miminko jen řezáky, je stačí otřít plenou, gázou, prsťáčkem nebo i prvním zubním kartáčkem. Jakmile dětem po prvním roce rostou ostatní zuby, začínáme používat zubní kartáček a pastu určenou k danému věku.

Strava má zásadní vliv

Už od počátku je nutné dávat pozor na vhodné stravovací návyky. Mateřské mléko, případně i umělé mléko mají sladkou chuť a dítě pak má tendenci sladkou chuť hledat i v době zavádění příkrmů. Pokud dítě odmítá daný pokrm a chceme ho přisladit, je lepší k tomu využit přirozeně sladkou chuť zeleniny. Například přidání mrkve nebo dýně do nabízeného jídla, dokud si dítě na novou chuť zvykne. Nedoporučuje se podávat sladké nápoje, ovocné šťávy nebo slazené minerálky. Dítěti by se neměl umožňovat ani přístup ke sladkostem. Pokud chceme dítěti sladkost nabídnout, tak pouze bezprostředně po hlavním jídle. Základem dobré prevence je uvědomit si zásadní fakt „Rodiče jsou vzorem pro své dítě“. Chceme-li, aby si osvojilo a zafixovalo vhodné návyky, musíme je sami ovládat a dodržovat. Článek vznikl ve spolupráci s: MDDr. Michaela Bartošová, Ph.D. Mgr. Petra Bořilová Linhartová, Ph.D. za spoluúčasti studentů oboru zubního lékařství MU