Jak na očkování a nežádoucí reakce

Jak na očkování a nežádoucí reakce>
Mnoho rodičů v současnosti považuje očkování za “nutné zlo”, které jejich děti musí během prvních roků života podstoupit. Povinné očkování slouží jako prevence proti závažným dětských chorobám a probíhá podle vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem.  Stejně jako všechny léky s sebou může očkování nést rizika v podobě nežádoucích účinků. Pojďme se společně podívat na to, jak můžeme dětem pomoci se jich vyvarovat.

Příprava na očkování

Dítě by mělo být úplně zdravé, alespoň 14 dní před očkováním by nemělo mít rýmu, kašel ani být nachlazené. Dbejte na dostatečnou vyváženou stravu - každé očkování je zásah do nezralého organismu a oslabuje ho. Doplňujte vitamíny - vitamín C pomáhá eliminovat toxiny, vitamín D podporuje imunitu, vitamín E působí protizánětlivě, denně podávejte lžičku rybího tuku, který tlumí zánětlivé reakce. Před očkováním nezatěžujte dětský organismus, dítě by mělo být odpočinuté a dobře naladěné - může pomoci i slíbená malá odměna. :) Pokud kojíte, nikdy dítě neodstavujte před očkováním, ani krátce po něm - kojení je nejlepší prevencí proti možným reakcím po očkování. Některé maminky podávají před očkováním na zmírnění reakcí homeopatické přípravky (nejznámější je Thuya occidentalis, na akutní reakce Apis mellifica) - slouží ke zmírnění bolesti po aplikaci a působí detoxikačně. O způsobu užívání a dávkování se vždy poraďte se zkušeným homeopatem.

Kdy je vhodné očkování odložit

  • když je dítě nachlazené
  • pokud dítě před očkováním prodělalo infekční onemocnění - zánět středního ucha nebo chřipku
  • je unavené a více spí, je podrážděné, nebo má zvýšenou teplotu
  • pokud se chystáte na dovolenou

Reakce na očkování

Mírné - vyskytující se poměrně často

V místě vpichu se může projevit začervenání (nemělo by být větší než 3 cm) a nebo malý otok - pomůže přikládání studených obkladů, případně můžeme bolavé místo potírat a masírovat pomocí kostky ledu. Do dvou dní by tato reakce měla odeznít. Může se také objevit teplota do 38 °C - tu můžeme snížit např. dětským panadolem, nebo ibuprofenem (ten je vhodnější než paralen - snižuje imunitní odpověď na vakcínu).

Vážnější

Bolest hlavy, zvracení, průjem, teplota do 39 °C, nechutenství, poruchy spánku, změna chování, ekzém. Tyto reakce se mohou vyskytnout ihned po očkování, ale i následujících 7 - 14 dní po něm. Tyto rekace vždy nahlašte vašemu pediatrovi a konzultujte je s ním.

Závažné - vyskytující se velmi zřídka

Neutichající pláč trvající několik hodin, teplota nad 39° C, která nejde snížit, zčervenání v místě vpichu větší než 10 cm, křeče a stavy bezvědomí. V tomto případě ihned vyhledejte lékaře!

Doporučení

K bezpečnému očkování pomůže dodržovat alespoň dvouměsíční intervaly mezi jednotlivými vakcínami. Dítě po očkování sledujeme a zbytečně s ním nechodíme do větších kolektivů (organismus je po očkování nějakou dobu oslabený). Pokud vám něco není jasné, nebojte se zeptat vašeho dětského lékaře. Můžete s ním projít příbalové letáky jednotlivých vakcín, kde jsou podrobně popsány možné nežádoucí účinky. zdroj: Varovné signály očkovaní – Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.