Zkušenost maminky - nošení dětí v šátku

Zkušenost maminky - nošení dětí v šátku>
Co víc si může maminka přát než aby bylo její miminko spokojené a šťastné? Co víc si může přát miminko než aby se cítilo v bezpečí u své maminky a aby slyšelo tlukot jejího srdce, cítilo její vůni a přítomnost?Pokud chcete miminku dopřát spokojený spánek, pomoci mu při růstu zoubků či jiných trápeních mám pro vás tip - šátkování a nošení dětí. Říkáte si, že jste o tom ještě nikdy neslyšela nebo jste se k tomuto kroku neodvážila a raději preferujete kočárek? Třeba po přečtení tohoto článku změníte názor a zkusíte to také :) Nošením prohlubujete vztah ke svému dítěti. Možná jste slyšely věty typu "nenos ho nebo si ho rozmazlíš!". Opak je však pravdou. Dětičky jsou z bříška zvyklé na teplo, bezpečí, tlukot srdce a hlas své maminky. Vlastně je to asi jedna z mála věcí co se pro něj nemění a to je pocit bezpečí a láska maminky...

V čem dítě nosit?

Na tuto otázku bych velice ráda upozornila, jelikož náš trh je plný jak šátků, tak nosítek jenže ne všechny jsou ergonomické, i když se tak možná tváří. Pokud chcete děťátko nosit správně a ergonomicky, je třeba zvážit, zda chcete nosit v šátku nebo v nosítku.

ŠÁTEK

  • Univerzální pomůcka k nošení
  • Mnoho typů úvazů
  • Lepší a větší výběr značek, typů, materiálů a berev
  • Vhodný již od narození

NOSÍTKO

  • Vhodné pro větší děti
  • Snažíš manipulace
  • Váha dítěte je rozložena mezi ramena a bederní pás
Hlavní pravidlo pro ergonomické nošení: NIKDY NENOSIT DÍTĚ ČELEM OD SEBE • V zimě lze chránit dítě bundou, kapsou přes šátek (nebo nosítko), dá se koupit, nebo ušít z fleesu a šusťáku, na nohy je dobré dávat vlněné návleky. • Pocení lze řešit nošením funkčního prádla (např. z merinovlny – dítě i rodič)

Mé zkušenosti a začátky

Nošení dětíK nošení jsem se dostala díky Facebooku kde jsem narazila na skupinu Nosíme děti. Dříve jsem o nošení neměla ani páru. Pročetla jsem několik příspěvků a řekla si, že to také zkusím. Mám zapůjčen šátek značky Didymos a malou v něm spokojeně nosím:) Co jsem malou začala nosit, začala po tom toužit více a více a v kočárku moc nechtěla být. Takže moje výbava když jdeme kamkoli je kočárek, v něm nákup, tašky a vše možné avšak Nelinka v šátku na hrudi :)

Dotazník pro maminky

1. Jak jsi se k nošení dostala, jak dlouho a proč nosíš? 2. V čem nosíš? A jaký je tvůj názor a výhody nošení? 3. Tvé tipy a rady pro maminky které chtějí s nošením začít?

Linda K.

Nošení dětí - Linda K1. K nošení jsem se dostala tak, že se miminko chtělo pořád nosit na rukou. Co si budeme povídat, je to dost náročné a dost vás bolí záda. Tak jsem si půjčila šátek od tety z rodiny a hle - navázala jsem a spokojené miminko i maminka. Nic mě nebolelo. Bylo to pohodlné. Nenosíme každý den, jsme spíše "rekreační" nosiči. Ale když už nosíme, máme k sobě hodně blízko a tak to má být. 2. My nosíme v bavlněném šátku, který je na to určený. Myslím si, že díky šátkování jsou si maminky a miminka daleko blíž. Prospívá to i kyčlím,  samozřejmě když je správně navázáno a podsazeno. Kdo si netroufne na šátek může vyzkoušet nosítko. 3. Určitě se toho nebojte a pojďte do toho! Je spousta kurzů na nošení. Takhle blízko už si s miminkem nebudete. Je to skvělý pocit, když vám po 3 minutách nošení usne spokojeně na hrudi. Ahojky zdraví Linda a Sofinka.

Andrea B.

Nošení dětí - Andrea b-0011.Přirozeně jsem chtěla mít dítě pořád u sebe, ale člověk potřebuje občas volné ruce. Stačilo pár minut googlit a bylo jasno. Malá má sedm týdnů a nosím ji asi měsíc. Cítím, že ji je u mě nejlíp. Ve vteřině se uklidní a usíná. Nevýhody zatím neznám. Bojím se, jak to půjde s rostoucími kily, ale zatím vidím jen výhody. Mám možnost se věnovat i staršímu dítěti, pečovat o domácnost a přitom je miminku nejlíp. 2. Začali jsme manducou, ale nebylo to dost tělo na tělo a tak sem zkusila svůj první šátek a od té doby jen šátky. 3. Nebát se. Pozvat si někoho na první úvaz live, dodá jistotu, opraví chyby. Nenechat si do toho kecat pokud cítíte, že se chce nosit.

Žaneta M.

Nošení dětí - Žaneta M1. K nošení mě přivedl jeden článek, jak správně manipulovat s dítětem, to bylo někdy v listopadu 2014, kdy měl syn asi 4 měsíce. O nošení v šátku či nosítku jsem věděla už jako těhotná, ale přišlo mi zbytečné něco takového praktikovat. Vše se tedy změnilo přečtením onoho článku a nosíme společně s mužem už asi 10 měsíců. 2. Já nejraději nosím v šátku. Teď, kdy má syn cca 12kg, je mi nejpohodlnější šátek s příměsí lnu. Když jedeme někam na výlet, šáhneme vždy po nosítku Ergobaby, v něm nosí nejčastěji muž. 3. A výhody? Tou největší je spokojené dítě. Já osobně mám nejraději, když syn na mě usne, je to úžasný pocit. A pak také volné ruce, když potřebuji něco udělat a syn vyžaduje mou pozornost. V šátku se dá také velmi pohodlně kojit/krmit, takže není potřeba pokaždé dítě odvazovat. Začínajícím nosicim maminkám bych poradila, aby se prvně informovaly, jaké nosítka či šátky vybrat, aby nekoupily něco nevhodného a naopak je to od nošení neodradilo. Na Facebooku je spousta skupinek, které se nošením zabývají (např. Ergonomické nošení dětí, nosíme děti,..). Ono je vlastně úplně jedno, jestli nosíme děti v šátku ZŠ X tisíc, nebo v obyčejném prostěradle. Důležitý je ten kontakt a láska

Katka R.

1. K nošení mě přivedla kamarádka, která mi ukázala rozdíl mezi nosítkem a visítkem. 2. Nosím v šátku a v KIBI. Měla jsem i TULU BABY. Výhodou je že kojím, ňuňám se a přitom mám volné ruce. Cítím svoje děťátko u sebe. 3. Začněte, je to opravdu supeeeeer a hlavně utužujete pouto mezi vámi a miminkem.

Gabriela B.

1. K nošení jsem se dostala přes skupinku Nosíme děti a to proto, že mi prcek plakal, trpěl na bolesti bříška a chtěl být neustále u mě. Začala jsem to řešit v jeho 3 měsících a nosit jsem ho začala ve 4. Nyní už mu je 9 měsíců. 2. Nosím v klasickém Mei Tai. Nechtěla jsem vyloženě nic drahého,protože jsem nevěděla,zda se v tom bude prckovi líbit. Mrňousek je spokojený a já také. 3. Tipy a rady? Nechci nikomu radit, to musí asi ta maminka cítit sama co chce. Za článek o nošení děťátek děkujeme naší ambasadorce Vendule Č.!