Drobná poranění našich nejmenších

Drobná poranění našich nejmenších>
Každý, kdo má doma malé dítě, ví, že není v lidských silách vyhnout se drobným oděrkám, škrábancům, odřeninám nebo lehkým řezným ranám. Děti jsou zvědavé, na všechno si musí sáhnout, všude vlézt a všechno si prohlédnout. Není se čemu divit, že občas na nějaký ten menší úraz dojde. Jak ho ošetřit a na co nezapomenout? To vám rádi přiblížíme. Jak už jsme v úvodu naznačili, odřeninám a škrábancům se hlavně v létě zkrátka nevyhneme. Můžete se však vyhnout komplikacím, které by mohly při špatně ošetřeném úrazu vzniknout. Takové zanícené rozbité koleno dokáže potrápit i dospělého, natožpak malé dítě.

Odřené kolínko (nebo ručička) a menší řezné rány

Můžete stokrát říkat – „neběhej, natlučeš si kolena“ a je to stejně zbytečné. Stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě. Odřené kolínko co nejlépe opláchněte čistou vodou od nečistot. Pokud rána krvácí, přiložte na chvíli gázu nebo čistý kapesník. Povrchové krvácení by se mělo zastavit poměrně rychle. Následně odřeninu můžete vydezinfikovat. Samozřejmě musíte počítat s tím, že dítko nebude chtít moc spolupracovat, ale snažte se zachovat chladnou hlavu a připravte ho na to, co se bude dít. V současné době se dají snadno sehnat desinfekce, které nepálí. Použít můžete případně i některé volně prodejné přípravky, které mají nejen dezinfekční a hojivé účinky, a ránu navíc nevysušují, což je předpokladem správného hojení. Vyčištěnou odřeninu zakryjte náplastí ideálně s nějakým veselým obrázkem (je-li větší tak sterilním obvazem). Tro_naplasti_angry_1Drobné řezné rány vyžadují péči obdobnou, jen s možná větší jemností. Většinu nečistot odplaví krev z rány sama, pak už stačí jen krátce ránu opláchnout vodu a počkat, až přestane krvácet. Dále postupujte stejně jako u odřenin.

Záděry u nehtíků

Nevím jak vaše děti, ale většina se ve chvílích nudy zaobírá svými nehtíky. S oblibou je a jejich okolí okusují. Obvykle následuje pláč, protože si přivodí záděru. Ty jsou velmi bolestivé a navíc rychle hnisají. Neobjevují se navíc jen u malých dětí, ale velmi často postihují i dospělé, kteří pracují manuálně, okusují si kůžičku kolem nehtů nebo si ruce často namáčejí ve vodě. Sklony k záděrám mají ti lidé, kteří trpí vysušenou a velmi jemnou pokožkou. Ještě dnes se setkáte s maminkami (nebo babičkami), které vezmou nůžky a kůžičku ustřihnou. Kdo něco takového zažil, ví, že to není nic příjemného. Aby se záděra hojila jak má, tak nůžkami odstraňte maximálně suché a mrtvé konce záděr, a to až poté, co si kůži změkčíte teplou vodou. Potom je vhodné na záděry použít mastný krém, nejlépe s léčivými účinky. Kůži ze záděr se při mazání snažte přitisknout zpět, aby se záděra dále nezvětšovala. Tro_naplasti_original_3

Hlavně klid

Když už k nějakému tomu úrazu dojde, zachovejte si chladnou hlavu. Většina dětí by vůbec neplakala nebýt nepřiměřené reakce svých rodičů. Nelomte rukama, nekřičte a snažte se situaci příliš nezveličovat. Už tak vyděšené dítě se lekne ještě víc a začne plakat. Během ošetřování rány si s ním povídejte. Říkejte, co děláte a vysvětlete proč. Když se zabaví, nebude tolik sledovat své „bebíčko“ a bude klidnější.