Jaký jste táta?

Jaký jste táta?>
Vaše role začíná už během těhotenství vaší partnerky, protože už tehdy je možné navázat kontakt s vaším dítětem. Jak? Velmi snadno, staňte se nedílnou součástí celého procesu. Buďte zkrátka vždy a všude, a hlavně buďte pokud možno u toho, až se nový člen vaší rodiny bude drát na svět!Abyste předešli tomu, že si budete k dítěti hledat cestu jen těžko, pokuste se prohloubit váš vztah společně prožitým porodem. Nebojte se vstoupit do života vašeho syna nebo dcery od prvních okamžiků. Užijte si jeho první nadechnutí po porodu, jeho první pláč, otevření očí a nesmírně důležitý první kontakt s matkou a s vámi – jeho otcem. Určitě už máte představu, jakým tátou chcete být (anebo možná už jste), tak schválně, najdete se v našich typech? 153828295  
  • Oddaný táta

    Nezastává názor, že muž je hlava rodiny, uznává ženy a je ochoten se rodině věnovat naplno. Snaží se být neagresivní, jemný a rozvážný. Necítí se dobře, když musí rozhodovat o zásadních věcech a určovat hranice. Upřednostňuje potřeby dětí před svými a někdy své potomky až přehnaně chrání před zklamáním, neúspěchem a bolestí.
  • Nekompromisní táta

    Mnohdy bývá až despotický. V rodině nepatří mezi nejoblíbenější členy a nejen v dětech budí strach. Nedává dětem možnost navázat s ním přátelský vztah, je tvrdý, agresivní až surový, ale snaží se to maskovat milým zevnějškem. Zejména u dcer může takové chování otce vyvolat doživotní problémy se sebeúctou, která utrpěla v dětství hlubokou ránu.
  • Puntičkářský táta

    Ani on není právě oblíbeným ve své rodině. Svým chování si obvykle kompenzuje nějakou starou křivdu či svou slabší stránku. Může to být, ale i důsledek výchovy, ve které žil. Taková rodina bývá často konfliktní. Pro syny je taková situace v rodině velmi důležitým vodítkem do budoucna, protože později přebírá otcovo chování k ženám. A to ať už je pohrdavý nebo laskavý.
  • Nezúčastněný táta

    Kdykoli to jde snaží se trávit čas mimo svou rodinu. Jednou se vymlouvá na práci, jindy na povinnosti či koníčky... Celá výchova tak spočívá na matce nebo prarodičích, což obvykle dopadá zejména na chlapce pro které je otec vzorem. Pro vývoj dítěte jsou potřeba oba rodiče a role otce je nezastupitelná hlavně pro dospívající syny.
  • Nenáročný táta

    Když nemusí, nijak zvlášť se neangažuje. Je pohodlný, někdy možná až líný. Mezi dětmi je celkem oblíbený, protože toho po nich moc nechce. Je třeba říct, že takový táta je ale nic nového nenaučí, nic nového jim neukáže... Pasivita, kterou vykazují nemusí nutně vycházet jen z nedbalosti nebo lenosti, ale i z určité rezignace na roli rodiče.
  • Milující táta

    Zlatá střední cesta. Ačkoli se nabízí říci, že každý otec je milující, někteří to neumějí dostatečně projevit a proto se řadí do jiných kategorií, přesto, že své děti také milují. Nejžádanější typ otce se projevuje svou racionalitou a je doplňující součástkou maminčiny citové založenosti. Trestá, ale umí i odpouštět. Je spravedlivý a náročný nejen na sebe, ale i na své děti. Ty mu na oplátku důvěřují a pociťují vůči němu přirozenou autoritu. Konflikty sice nevyvolává, ale umí je řešit s chladnou hlavou...