Manželé, nezapomínejte spolu randit!

Manželé, nezapomínejte spolu randit!>

Někteří spolu jezdí alespoň jednou ročně na dovolenou bez dětí. Jiní si jdou v sobotu zahrát tenis. Nebo chodí na kurzy vaření či do oblíbené restaurace. Avšak mnoho párů po letech manželství a s malými dětmi zapomíná na důležitou přísadu v jejich vztahu. Jiskru zvanou randění.

Říkají si: "To už přece není pro nás. Teď máme jiné povinnosti. Na společně strávené večery při svíčkách nezbývá čas ani energie."  A tak se z manželství, plného lásky a porozumění, stává už jen zvyk.

Trávit společně čas - KVALITNĚ

Každý přece ví, že partneři by spolu měli randit. Důvodů je přece několik. Že by spolu měli trávit čas kvalitně. Nejen každodenní rutinou - přepínáním kanálů v telce. Znáte to. Na sobě máme pyžamo, jsme neupravení. Děti konečně usnuly a my si "užíváme" poslední minuty před dalším kómatem. Přitom však víme, jak důležité je jednou za čas dát stranou práci, domácnost a dokonce i děti! Existují přece prarodiče, nejlepší kamarádky nebo věrná babysitterka. Jde jen o to jediné - chtít!

"Předtím, než jsme se vzali, jsme s mou polovičkou trávili spolu každou volnou chvíli. Když jsme nepracovali nebo nespali, dělali jsme něco společně. Pak přišla svatba a rozběhl se koloběh rutiny. Práce začala být serióznější, přišly na svět děti. Než jsme si to stihli pořádně uvědomit, náš čas zaplnily jiné povinnosti a jeden na druhého jsme už neměli čas. Romantiku vystřídaly účty a domácí práce," přiznává se Roman (38).

Po čase si však oba uvědomili, že není správné dívat se na sebe najednou jako na nějakého spolubydlícího, živitele rodiny či chůvu. Jeden pro druhého přece i nadále zůstáváte tím nejdůležitějším. Láskou, partnerem i nejlepším přítelem. Romantika není dočasným nástrojem, kterým se dávají páry dohromady. Měla by být trvalou ingrediencí života každého milujícího manželství.

Cesta, jak mít k sobě blíž

Trávením společných chvil a prožíváním nových společných zážitků jsme si bližší. Najednou vyjdeme ze všední ulity čtyř stěn a vidíme jeden druhého v novém světle. Společné aktivity v nás vytvářejí společné pocity. Pokud se náš společný partnerský život bude točit pouze kolem vyzvednutí dětí ze školky, placení hypotéky a mytí oken, nebudeme si bližší.

78367674

Jak ale toto všechno docílit?

Prvotním předsevzetím by měla být dohoda o pravidelném randění. Tak často, jak se to dá. Jednou za týden, za dva týdny? Je to na každém páru. Také je fajn, pokud už spolu vyrazíte ven, za společnými zážitky, na oblíbená místa... nemluvit dokolečka o domácích pracích, problémech v práci či o dětech. Nechte na chvíli každodenní starosti doma a užívejte si večer či odpoledne ve dvojici. Jako za starých časů.

Zároveň nic z toho není třeba brát jako povinnost. Nehledat výmluvy, proč se to nedá. Nezvolit si stále jen jednodušší alternativu - zůstat doma a sledovat společně televizor. Takovou strategií zabijete všechnu romantiku i podstatu randění. Udělejte si z těchto pravidelných společných aktivit důvod k těšení se jeden na druhého. Konečně budete mít několik hodin pouze sami pro sebe. Dětí budou v pořádku doma ve společnosti jim blízkého člověka. Jde přece jen o pár hodin. Povinnosti a domácí práce na vás také počkají do dalšího dne. Nyní si totiž vychutnáváte večer a zároveň pracujete na posilování vzájemných vztahů. Tak co, odhodláte se?

"S manželem si každý měsíc plánujeme tzv. 'tajné rande'. Střídáme se v tom, kdo ho iniciuje. Podmínkou je, aby se nám to oběma líbilo a užili jsme si to. Stanovili jsme si dokonce i rozpočet, který bychom neměli přesáhnout. Pravidlem je také, že průběh rande se nesmí dvakrát za sebou opakovat. Pokud například já jeden měsíc naplánuji, že jdeme do kina a na večeři, následující měsíc můj manžel nemůže přijít s týmž scénářem. A zatím to funguje skvěle, " dodává Ivana (36).