Masáže v těhotenství

Masáže v těhotenství>

Můžete se setkat s názorem, že masáže jsou v těhotenství zcela nepřípustné nebo minimálně nevhodné. Jenže ono to není tak docela pravda. Samozřejmě, jsou místa, která se masírovat nesmí, ale proč by mělo vadit podstoupit masáž šíje nebo třeba nohou?

Masírování, to jsou speciální hmaty, které zpracovávají svaly do hloubky. Během těhotenství se nesmí masírovat oblast malé pánve a břicho, jinak se však nemusíte nijak omezovat.

Pomůže vám

Masáž je v těhotenství potřeba jako sůl. Vždyť právě v tomto období dostává nejvíce zabrat bederní část zad, šíje a dolní končetiny. Pokud se tedy rozhodnete masáž podstoupit, mělo by se vám dostat opravdu maximální péče o uvedené části těla. Někomu bude vyhovovat lehčí masáž, jinému důkladnější propracování svalů. Ovšem vždy záleží na přání a pohodě budoucí maminky.

Masáž zad

Největším problémem je podle masérů poloha. Ovšem profesionála nemůže něco takového zaskočit. Při masáži zad byste měla za normálních okolností ležet na břiše, což je v pokročilém stádiu těhotenství nejen nemožné, ale i nebezpečné. Proto se využívá poloha vsedě, nebo vleže, případně také na boku. Tato poloha ale není ideální, svaly se v ní totiž nedokáží dostatečně uvolnit. Právě kvůli tomu je vhodnější vyhledat pro masáž odborníka, který má dostatek zkušeností a masáž spolu s jednotlivými hmaty přizpůsobí poloze těhotné ženy.

Masáž nohou

V tomto případě budoucí maminku neohrožuje ani nevhodná poloha. Sedne si na lůžko nebo křeslo a záda ji masér podloží polštáři nebo složenou dekou. Nejdůležitější je najít takovou polohu, která bude příjemná a pohodlná. Těhotná žena by neměla ležet na rovné podložce na zádech, protože dochází ke špatnému prokrvení a nedostatečnému zásobení dítěte. Přední strany se masírují bez problémů, při masáží zadní části stehen a lýtek stačí jen pokrčit nohy. Masáž hýždí se provádí v poloze na boku. Vyhýbat se nemusíte ani masáži vnitřních stehen a chodidel.

Hlazení bříškarsz_isifa_105547965

Záměrně nenazýváme tuto techniku masáží, protože jak jsme již uvedli, něco takového je v těhotenství nepřípustné. A navíc se ani o masáž nejedná, jde spíše o hlazení. Tato „terapie“ je velmi významným okamžikem pro psychiku budoucí maminky. A stejně neocenitelný vliv má i na nenarozené dítě. Není nutné, aby „hlazení“ prováděl odborník. Požádat můžete partnera. Nejenže to utuží pouto mezi vámi, ale i mezi partnerem a dítětem. Hlazení provádějte v kruhovitých pohybech po bříšku ve směru hodinových ručiček. Využít můžete i speciálních olejů s vitamíny A, B, D, které udržují elasticitu pokožky a zabraňují jejímu vysoušení nebo vzniku strií. Věděli jste, že některé oleje mohou pomoci zklidnit vaše děťátko? Nejprve se ale vždy poraďte se svým lékařem, existují totiž přísady, které nejsou v těhotenství vhodné. Patří mezi ně např. cedr, bazalka, jalovec, majoránka, muškátový ořech, oregano, pelyněk, petržel, santal, saturejka a anýz.