Po mateřské v práci: Nepřející pracovní trh

Po mateřské v práci: Nepřející pracovní trh>
Vařit, uklízet, uklízet, vařit... a najednou řešit práci! Po měsících, či možná i letech, rapidně měníte prostředí. Z domácího vyměňování plenek a vaření dětských kašiček naskakujete na rozjetý vlak, plný emancipovaných a dynamických kolegů. Nočníky a dudlíky vyměňujete za inventury, uzávěrky a termíny. Až tady slyším vaše srdce splašeně tlouct: tu-tuc, tu-tuc, tu-tuc. Máte z toho "tak trochu" stres. Není divu! Vždyť najednou se musíte vyjadřovat v souvislých, odborných větách. A ještě k tomu bez zdrobnělin!

Co říkají statistiky?

  • 6 z 10 maminek potřebuje téměř 4 měsíce na to, aby se dostaly do pracovního nasazení, jaké měli před těhotenstvím
  • 50% žen se do práce vrací pouze z finančních důvodů. No ty vysoké hypotéky někdo splácet musí
  • 17% maminek se obává, jak se vyrovnají s absencí děťátka, když budou v práci
  • Až 3 ze 4 maminek si umí představit chodit do práce již krátce po porodu, pokud by doma zůstal jejich partner

Garance garantována není

Opětovný návrat do pracovního prostředí se pro mnohé z nás může zkomplikovat z několika hledisek. Oficiálně máme po rodičovské dovolené nárok se na své původní pracovní místo vrátit. Realita je však často jiná. V realitě může nastat několik scénářů, proč se tak nakonec nestane a vy si musíte hledat nové místo:
  • Vaše pracovní pozice prostě zanikla. Jinými slovy šéf ji zrušil, protože si chce nechat člověka, který vás zastupoval
  • Výpověď dostanete ještě ke konci těhotenství. V překladu - alespoň už během mateřské víte, na čem jste a můžete se poohlížet po nových možnostech

Co vám je do mé rodiny?

Hledat si nové zaměstnání po několika letech strávených doma s dětmi, nemusí být procházka růžovým sadem. I kdyby tak zaměstnavatelé dělat neměli, často si na pohovoru neodpustí otázku, ohledně rodiny a dětí. Zda a jak velké máte děti je vaše soukromá věc. Mnohé zaměstnavatele to však přirozeně zajímá. Děti jsou přece "faktor", který zasahuje do práce a pracovních výkonů. Mívají teploty, průjmy, neštovice, divadelní vystoupení a besídky. Někdo je musí vodit do i ze školky. "Po tom, jak jsem odpověděla na otázku, zda a jak velké mám děti, na tváři zaměstnavatele jsem doslova viděla, jak moje šance na postup rapidně klesly. Něco si poznamenal do papíru a už se mi neozval." Jarka

Jak na to?

Pokud se vás pán v obleku na nejbližším pohovoru zeptá podobnou otázku, zkuste odpovědět diplomaticky: "Rodina do mých pracovních povinností nezasahuje."