Představy o panu Božském

Představy o panu Božském>
Autoři filmů a knih dávají našim chlapům pořádně zabrat, nemyslíte? Předvádějí na stránkách a obrazovkách dokonalá těla hrdinů, lásku, jež nezná hranic, galantní chování, o kterém ani Oldřich Nový nemá zdání a příběhy lásky tak silné, že jen málokterou z nás to nepřiměje k zamyšlení. Co myslíte, existuje Pan Božský či tajemný elegán Christian Grey? Běhá tu po světě někde skutečný Edward nebo Jacob? Věřte nebo ne, ale mnoho žen životem zkušených a nohama pevně na zemi, nad touhle skutečností den co den přemýšlí. Po zhlédnutí filmu o galantním upířím mladíkovi, který svou bledou kůží učaroval milionům žen po světě, jsem nemohla spát ani já. Je to směsné, já vím, ale nemohla jsem si pomoci. Pročítala jsem jednu knihu za druhou a marně se snažila najít někde alespoň drobnou zmínku o jeho špatných návycích či nevhodném chování. Marně. Byl prostě dokonalý.  A mé představy o něm ještě dokonalejší.

Chci svého prince na bílém koni

Noc za nocí tak mnoho žen sní o muži, který by nás bezmezně miloval stejně jako Edward svou Bellu nebo Pan Božský úžasnou Carrie. O takovém, pro kterého by žádná překážka nebyla dost velká, který by nás dokázal milovat skutečně celým srdcem, byl nám zcela odevzdán, plnil by beze slova naše nejtajnější přání a vzbouzel v nás neutuchající vášeň… Čím to je, že tak rády sníme? A nemohou nás naše představy připravit o schopnost racionálně uvažovat? Sexuoložka Danica Caisová se domnívá, že představy, které máme o cizích mužích, jsou zcela v pořádku. A jak sama říká, bývalo to tak vždy. Jen dříve ženy snily o svých učitelích nebo statečných vojácích a dnes to jsou tajemní podnikatelé, manažeři či muži „z jiného světa“. „Jsme vnitřně rozpolcené. Na jedné straně toužíme po harmonii, pevném vztahu a rodině, na straně druhé však chceme být ženami - dračicemi, které chtějí prožívat intenzivní lásku a vášeň. Toužíme po dokonalém souzvuku těl i duší, po jiskření, vášni a intenzivním sexuálním zážitku,“ dodává. Těžko si připouštíme, že se po čase do každého vztahu vloudí stereotyp a jiskření vystřídá důvěra a stabilita. Ale je to tak. A možná právě v tuhle dobu saháme více po knihách či romantických filmech, které nám hořce připomínají ony nezapomenutelné okamžiky slasti a vášně.   rsz_78367674

Sny versus skutečný svět

„Erotické představy jsou tím nejsilnějším afrodiziakem a zároveň základním stavebním kamenem sexuální touhy,“ uvádí Caisová. Je ovšem velmi důležité dát si pozor na to, aby náš sexuální a partnerský život, nebyl představami ovlivněn až příliš. Oddělte tyto dva světy – svět vnitřních tajných přání a tužeb a svět reálného racionálního vnímání. Do vašeho společného soužití by se totiž mohl dostat pocit frustrace či nenaplnění.  A to by ničemu rozhodně nepomohlo. Nemusíte nutně vyprávět partnerovi, že se posledních několik nocí probouzíte zoufale toužící po bledém těle upíra, jež se na slunci oslnivě třpytí. Nejspíš by vás měl za blázna a vašemu partnerskému životu by to příliš nepomohlo. My ženy totiž překvapivě utíkáme do světa představ a snění mnohem častěji než muži. Takže jisté druhy snů a představ nechte zamčené ve své tajné schránce, ale o některé se zkuste podělit se svým partnerem. Kdo ví, třeba to pomůže zkvalitnit váš sexuální život a do vašeho vztahu se zase vrátí vášeň a „motýly v břiše“. 

Imaginární svět nám dává volnost

Sexuální život nás žen není jen fyziologickou potřebou, v první řadě jde o velmi křehkou záležitost ovlivněnou řadou vnějších vlivů. Ovlivněné jsme pocitem vnitřní (ne)vyrovnanosti, spokojenosti s partnerem, prací nebo sami sebou. Ovšem ve světě našich snů a představ jsme zcela svobodné oproštěné od každodenních problémů a starostí. Pozor si však musíme dávat, abychom se nezasnily příliš a naše představy o vší té dokonalosti se nepřenesly i do našeho reálného života. Sexuoložka Danica Caisová upozorňuje, že největším nepřítelem životního štěstí a partnerské spokojenosti jsou právě nereálná očekávání.

Sněte, ale s mírou…

  1. Pamatujte si, že romantické filmy a knihy jsou takovými pohádkami pro dospělé a jejich smyslem je zpestření našeho všedního života.
  1. Nenechte své představy zajít tak daleko, aby vás frustrovaly a znepokojovaly.
  1. Zkuste některé sny a představy přenést do skutečného života, může to pozitivně ovlivnit partnerský vztah. Ale opatrně!
  1. Uvědomte si, že hrdinové z knih a filmů jsou smyšlení a jejich tvůrci je popisují právě tak, aby ve vás probouzeli vášeň.
  1. Pokud cítíte, že vás romantické příběhy deprimují, vyhýbejte se jim.