Průvodce těhotenstvím: 40. týden

Průvodce těhotenstvím: 40. týden>

Na tento týden připadá termín porodu. Do svého termínu se strefí jen asi 5 % maminek, porodit můžete dva týdny před či dva týdny po termínu. Miminko je už plně připraveno přijít na svět.

Vývoj vašeho miminka

Mezi lebečními kostmi jsou úzké švy. Vlákna nervových buněk ukončila větvení a dělení. Většina mázku už je pryč. Kostru tvoří 300 částí (kostra dospělého má pouze 202 kostí), některé z nich ještě srostou. Těhotenské hormony také způsobují zbytnění mléčných žláz u miminek jak ženského, tak mužského pohlaví. I zevní pohlavní orgány se mohou jevit větší. Tyto projevy krátce po porodu zmizí.

Miminko je připraveno na nový život mimo dělohu, je vybaveno asi 70 různými reflexy. Při porodu se odloupne i placenta, poté, co se novorozenec poprvé nadechne, dotepe i pupečník. Dýchání spustí také změny ve funkci srdce a tepen. Vaše miminko od temene po zadeček měří asi 37–38 cm, ale jeho celková délka je přibližně 48–50 cm.

Stav miminka po porodu se hodnotí pomocí tzv. Apgar skóre. Jedná se o bodové ohodnocení zdravotního stavu novorozence v 1., 5., a 10. minutě po narození, celkové hodnocení je v rozmezí 0 až 10 bodů (např. tedy 8/10/10).

Hodnotí se:

  • srdeční frekvence
  • dechová aktivita
  • barva kůže
  • svalový tonus
  • reakce na podráždění

Každá z funkcí se hodnotí 0-2 body, maximum je tedy 10 bodů. Skóre 7 a více je normální, přičemž důležité je skóre v 5. minutě. Při nižším skóre je potřeba další vyšetření a péče o novorozence.

Pupečníková krev

Pupečníková krev je krev novorozence, která zůstane po přerušení pupečníku v placentě. Její nenahraditelnost spočívá v tom, že obsahuje buňky, které se v takové podobě už nikdy během života v organismu nevyskytnou. Jsou to takzvané zárodečné (kmenové) buňky, které mají schopnost se množit a přeměňovat v různé typy buněk (například buňky produkující inzulin, mozkové buňky či buňky srdečního svalu aj).

V praxi se však zatím využívají zárodečné krvetvorné buňky, které zajišťují krvetvorbu a jsou používány v léčbě nádorových onemocnění (např. leukémie) nebo vrozených poruch imunity a metabolismu. Maminka by se měla rozhodnout, jak s pupečníkovou krví naloží. Může ji nechat zlikvidovat jako biologický odpad, může ji darovat či ji nechat uskladnit pro vlastní potřebu.

Možnost dárcovství v ČR zajišťuje Banka pupečníkové krve (BPK). Dárcovství je anonymní, bezplatné, žena není odměňována. Kmenové buňky jsou zařazeny do celosvětového registru. Více informací získáte v těhotenské poradně, zjistěte si také, jestli v porodnici, kde hodláte rodit, je odběr pupečníkové krve možný. Ne všechny porodnice tento odběr zajišťují. Uchování krve pro vlastní potřebu je možný pouze tam, kde mají pracoviště uzavřenou smlouvu s komerčními firmami, jež se uskladněním pupečníkové krve zabývají.

Pro maminku

S narůstajícími obavami před porodem se také stupňuje jeho očekávání – těhotenství je pro vás dlouhé, hemeroidy, nespavost a bolesti zad vám znepříjemňují život na každém kroku. Průměrně přiberou ženy v těhotenství do 15 kilogramů, není však žádnou výjimkou i váhový přírůstek okolo 25 kilogramů. Opět vás čeká vyšetření v prenatální poradně a kardiotokografický záznam ozev plodu.

Pokud budete přenášet, podstoupíte v následujícím týdnu minimálně 2× týdně vyšetření v prenatální poradně v porodnici, kde budete rodit. Zde vám udělají kardiotokografický záznam ozev plodu, eventuálně další vyšetření zaměřená na zhodnocení stavu miminka. Obvykle po ukončeném 41. týdnu těhotenství je těhotná žena objednána k vyvolání porodu, rozhodně by neměla přenášet přes 42. týden těhotenství, protože s přibývajícím stářím těhotenství klesá funkce placenty.

Pokud již chcete porodit, volte raději chůzi než posedávání doma, večer se vykoupejte v teplé vodě (ne však příliš teplé), jedním z osvědčených receptů je sex ve vhodné poloze. Látky obsažené v ejakulátu totiž přirozeně urychlují vyzrávání děložního hrdla.

Tip pro vás

Po porodu vás čeká opět perné období – šestinedělí. Vykašlete se na úklid nebo vaření a poproste svoji maminku, kamarádku nebo sousedku, aby vám s těmito záležitostmi pomohla. Úplně nejdůležitější pro vás bude se dobře rozkojit a společně s miminkem si zvyknout na nové rituály a na to, že je vás doma o jednoho víc.