Průvodce těhotenstvím: 7. týden

Průvodce těhotenstvím: 7. týden>

Nyní už na sobě můžete pozorovat první malé změny. Tělo si začíná zvykat, že v sobě nosíte nový život. Vaše hmotnost může jít maličko nahoru, asi o 0,5 až 1 kg, pokud tedy netrpíte zvracením či nevolnostmi. Jestliže vás v tomto týdnu čeká potvrzení těhotenství ultrazvukem, uvidíte embryo, které je až 8 milimetrů dlouhé.

Pomalu se vám také začínají zvětšovat prsa. Mohou být napjatá, prosáklá a modravá kresba podkožních žilek začíná být mnohem více patrná. Doporučujeme prsa začít promazávat speciálním krémem proti striím nebo alespoň tělovým mlékem či olejíčkem. Ušetříte si tak pozdější starosti s nevzhlednými jizvičkami.

Vaše tělo prochází řadou změn

V tomto týdnu se začínají projevovat jedny z nejčastějších obtíží – těhotenské nevolnosti a zvracení. Objevují se většinou koncem 1. měsíce a obvykle zmizí ve 4. měsíci. Není to však pravidlem, některé budoucí maminky se s nimi nemusejí setkat vůbec, stejně jako s jinými potížemi např. těhotenskými chutěmi, pocity na omdlení, zvýšenou únavou, podrážděností, častým nucením na močení apod.

Těhotenství je velmi individuální a mělo by se tak k němu také přistupovat. To, co trápí vaši kamarádku, nemusí nutně trápit i vás. Je třeba ale mít na paměti, že veškeré projevy, které se dostaví jsou reakcí na hormonální změny, kterými váš organismus prochází. Děloha je nyní zvětšena jen minimálně a vaše srdeční frekvence a metabolismus se zrychlil zhruba o 25 procent.

Těhotenství je potvrzené

Pokud nebylo vaše těhotenství dosud potvrzené, tak nyní je zcela jistě. Na ultrazvuku je viditelné „bušící srdíčko“ vašeho budoucího miminka. Už jste si vyslechla z úst lékaře onu úžasnou větu: „Gratuluji, budete mít miminko!“.

V některých případech však dochází k tomu, že i přesto, že se menstruace nedostavila a těhotenský test je pozitivní, není v děloze na UTZ embryo vidět. V takovém případě je třeba vzít v úvahu možnost mimoděložního těhotenství. Taková situace si žádá další důkladné vyšetření u lékaře. 

Vašemu miminku se vytváří obličej

Embryo je nyní dlouhé 4 až 8 milimetrů a váží zhruba 0,8 gramu. Na hlavičce jsou patrné výstupky pro oči a základ pro ústa a nosík. Samotný tvar tělíčka zárodku se nijak zásadně zatím nemění, jen hlavička se stává čím dál zřetelnější. Tmavé skvrny po stranách jsou základy pro oči, které jsou zatím uložené daleko od sebe. Při pohledu zepředu nejsou patrné. Viditelné jsou rovněž prohlubně jako budoucí nozdry, jazyk, rty a pupeny budoucích zoubků.

Tvoří se základ dolní i horní čelisti. V 7. týdnu téměř zmizí ocásek a vznikají základy nohou. Základy pro ruce se začaly vyvíjet už v 5. týdnu a nyní se vyvíjejí dál. Rostou zejména do délky. Původně jednoduché „ploutvičky“ nabývají podoby malého „pádla“. Horní část se formuje do palečku a dolní, širší, kratší a plochá část je oddělena zúžením, které představuje budoucí zápěstí.

Tlukot srdíčka je zhruba 150 úderů za minutu, což je asi dvakrát rychleji než tlukot dospělého srdce. Vývoj důležitých orgánů samozřejmě pokračuje i nadále. Je neuvěřitelné, že třeba taková játra, ledviny, střeva a vnitřní pohlavní orgány jsou téměř před dokončením!

Nejrychleji nyní roste zejména hlavička, tvoří téměř polovinu délky celého tělíčka. Je to způsobeno hlavně rychlým vývojem mozku. Na přední straně zárodku vzniká pupeční provazec, v němž probíhají životně důležité pupeční cévy. Pupeční žíla vede okysličenou a živinami bohatou krev z vašeho těla do zárodku.

Pamatujte, že vaše miminko je nyní velmi zranitelné, vyvíjejí se mu totiž veškeré důležité orgány. Snažte se proto vyvarovat jakýchkoli rizik, která by mohla tento vývoj narušit, včetně dlouhodobého stresu.