Bude to holčička nebo chlapeček?

Bude to holčička nebo chlapeček?>

Každá budoucí maminka si samozřejmě přeje, aby se jí narodilo hlavně zdravé miminko. Jenže zvědavost je neuvěřitelně mocná čarodějka a tak nás celé těhotenství napadá – bude to kluk anebo holka? Díky moderní technologii máme možnost do bříška nakouknout, jak to ale dělali v době, kdy nebyl ultrazvuk?

Dříve se ženy pokoušely odhadnout různé příznaky, co se mamince v bříšku ukrývá. Některé praktiky odhalení pohlaví dítěte hraničily doslova s magickými rituály. Zavěšoval se třeba prstýnek na šňůrce nad dlaní těhotné. Když opisoval kolečko, znamenalo to, že je v bříšku nejspíš holčička. Pokud se houpal ze strany na stranu, ukazovalo to na chlapečka. A to není zdaleka vše! Co všechno napovídalo, jestli to bude holka nebo kluk?

  • Když měla maminka bříško „dopředu“, měl se narodit chlapeček, pokud se zakulacovala těhotná žena i v bocích, tak holčička.
  • Měla chuť na sladké? Pak její lůno skrývalo malou princeznu. Pokud toužila po slaném nebo kyselém, očekávalo se narození syna.
  • Krásná budoucí maminka nosila pod srdcem kluka. Ta, jíž krása ubývala, zase holčičku.

Jak se určuje pohlaví?

Poslední slovo má v každém případě lékař, ať už si babské řeči říkají, co chtějí.

Během těhotenství mají odborníci dvě možnosti, jak určitě pohlaví nenarozeného děťátka – buď pomocí UTZ nebo vyšetření krve budoucí maminky. V případě ultrazvukového vyšetření je možné již od 15. týdne těhotenství (je-li miminko uložené tak, aby bylo možné zobrazit jeho genitál) říci s 97 % úspěšností, zda jde o chlapečka nebo holčičku. Ne každý ale chce pohlaví dítěte znát. Někteří budoucí rodiče si chtějí nechat překvapení až k samotnému porodu.

„Od první chvíle, kdy jsem zjistila, že jsem těhotná, jsem věděla, že to bude holka. Kupovala jsem jen růžové věci a typické vybavení pro holčičku. Všichni říkali, že jsem blázen, že budu mít určitě kluka a bude nosit volánky. Ale intuice mě nezklamala. Navíc mi i paní doktorka v 17. týdnu na UTZ potvrdila malou princeznu,“ přiznala maminka Tereza N. „V našem případě to bylo takové zmatené. Syn se schovával a nikdo nemohl s jistotou říci, co to vlastně čekám. Tak jsme to přestali řešit a i přesto, že nám pan doktor tvrdil, že to vypadá na holčičku, narodil se nám téměř pětikilový kluk jak buk,“ svěřila se máma dnes už sedmiletého Jáchyma, Markéta S. „Co by starší maminku s indikovaným rizikovým těhotenství mě čekal odběr plodové vody. Takže mi lékaři se stoprocentní jistotou po odběru prozradili pohlaví dítěte. Nechala jsem si to ale pro sebe a ani manželovi jsem to neprozradila,“ řekla dvojnásobná maminka Jaroslava H.

Druhou možností, jak odhalit pohlaví děťátka je rozbor krve matky pomocí tak zvaného prenatálního testu. Ten se provádí nejdříve od ukončeného 10. týdne těhotenství. Důvodem proč jej lékaři dělají, ale není primárně zjištění pohlaví, ale vyšetření genetických vad plodu. Tak jako tak, nejdůležitější je, že bude miminko zdravé. Nezapomínejte v těhotenství na vitaminy a doplňky stravy a pečujte o své tělo! Co říkala intuice vám? Nechali jste si pohlaví miminka prozradit?