Průvodce zkratkami v těhotenském průkazu - 1. část

Průvodce zkratkami v těhotenském průkazu - 1. část>
Každá maminka se těší, až dostane do rukou těhotenský průkaz. Zklamání může ale nastat ve chvíli, kdy jej otevře aby si prohlédla, co jí tam lékař zapsal. Vyznat se v lékařských termínech a zorientovat se ve zkratkách totiž není nic jednoduchého. Přijměte proto naši pomocnou ruku, rádi vám s výrazy v těhotenské průkazce pomůžeme. Těhotenský průkaz slouží jako zdravotní vizitka, která vás provází po celých devět měsíců. Postupně, jak docházíte k lékaři, zaznamenává tam údaje související s vaší graviditou, zdravotním stavem, výsledky vyšetření, informace o růstu miminka a jeho vývoji. Měla byste ho nosit s sebou během celého těhotenství, stejně jako např. kartičku zdravotní pojišťovny.

Co v těhotenském průkazu (TP) najdete?

Hned na začátku byste měla mít vyplněné základní informace tj. jméno a rodné číslo, kód vaší zdravotní pojišťovny, adresu trvalého bydliště, zaměstnavatele, termíny návštěv v těhotenské poradně apod. Uvedené by mělo být i razítko ošetřujícího gynekologa. Na dalších stránkách jsou obvykle lékařské záznamy. Vyšetření, která v těhotenství podstoupíte, bychom mohli rozdělit do dvou skupin – první jsou vyšetření, která se provádějí pravidelně při každé návštěvě poradny a druhá ta, která se vykonávají pouze v určitém období těhotenství. isifa_149328216

Zkratky a termíny

  • Anamnéza – v první části těhotenského průkazu najdete tzv. anamnézu. Jedná se o souhrn všech lékařských (nejen gynekologických) informací souvisejících s vaším zdravotním stavem. Nezapomeňte uvést vše, co by mohlo jakkoli ovlivnit probíhající těhotenství. Nemusíte se bát být upřímná, lékař musí dodržet lékařské tajemství, a pokud si nepřejete, aby o některých skutečnostech věděla vaše rodina (např. prodělané pohlavní choroby, interrupce apod.) lékař informace zanese jen do své dokumentace a v TP se objevit nemusejí.
  • Rodinná anamnéza (zkratka RA) – počítejte s tím, že lékaře budou zajímat i vážná onemocnění, která se ve vaší rodině vyskytla. Zejména jde o cukrovku, rakovinu, vysoký tlak, psychická onemocnění nebo těhotenské komplikace u žen v nejbližším rodinném kruhu. Pokud se ve vaší rodině objevily nějaké genetické vrozené vývojové vady (zkratka VVV), nezapomeňte tuto skutečnost uvést.
  • Osobní anamnéza (zkratka OA) – tato část bude obsahovat informace o vás. O nemocech, které jste prodělala a mohly by mít vliv na průběh těhotenství, zejména pak těch, které trvají i v době, kdy čekáte dítě. K nejzávažnějším patří onemocnění srdce, vysoký krevní tlak, nemoci štítné žlázy, jater, močových cest, plicní a endokrinní choroby včetně cukrovky. Důležité je uvést případné úrazy páteře a pánve, ty totiž mohou mít vliv na průběh porodu. Neméně podstatné je uvedení gynekologických problémů tj. léčba neplodnosti, provedené operace, léky, které užíváte, alergie na léky, transfuze apod.
  • Gynekologická anamnéza (zkratka GA) – je součástí anamnézy osobní a obsahuje následující:
Menses - v kolika letech jste začala menstruovat Cyklus …/… - tedy počet dní trvání cyklu / délka krvácení ve dnech (např. 28/4) Potraty, abort (rok / g. m.) - samovolné potraty (rok, kdy k němu došlo / gestační měsíc, tj. délka těhotenství v měsících). Může se objevit i položka včetně GEU – jde o ektopickou graviditu, tedy mimoděložní těhotenství ITP (nebo také UPT) - interrupce, tj. umělé přerušení těhotenství – uvádí se rok, kdy bylo provedeno, a délka těhotenství v měsících Porody - rok předešlého porodu a případně všech ostatních porodů, způsob porodu – spontánní, tedy naprosto přirozený, nebo porod operativní (sekce, vakuumextrakce, klešťový porod), zaznamenává se také důvod operačního vedení porodu, větší porodní poranění, zda šlo o předčasný porod nebo o přenášení, lékaře bude zajímat i průběh předešlých těhotenství a pohlaví, hmotnost a délka dítěte (dětí) IVF (in vitro fertilizace) nebo ET (embryo transfer) - tj. umělé oplodnění „ze zkumavky“. V takovém případě je jasné, kdy došlo k oplodnění a lze tedy i přesně vypočítat termín porodu. O dalších zkratkách, s kterými se můžete setkat v těhotenské průkazce, vás budeme informovat v druhé části našeho Průvodce zkratkami v těhotenském průkazu.