Průvodce těhotenstvím: 16. týden

Průvodce těhotenstvím: 16. týden>

Tento týden je pro budoucí maminku velmi důležitým. Čeká ji totiž důležité vyšetření, kterému se říká trojitý test TT a řada dalších. Do jisté míry může být toto období spojené s mírným stresem, aby byly všechny výsledky miminka v pořádku. Je to přirozené, přesto byste se měla snažit udržet co nejvíce v pohodě a klidu.

V 16. týdnu těhotenství pravděpodobně absolvujete trojitý test TT, který stanovuje tři hladiny hormonů. Tento test má za úkol odhalit případné riziko a míru genetického postižení plodu. Ovšem vzhledem k nižší citlivosti a poměrně častým falešně pozitivním výsledkům tzv. triple testu, od něho lékaři již pomalu upouští.

Místo něj raději mezi 11. a 13. týdnem volí prvotrimestrální kombinovaný screening. Má vyšší citlivost než trojitý test. V případě screeningu doporučujeme podívat se, zda zrovna vaše pojišťovna na něj náhodou nepřispívá.

Vyšetření v prenatální poradně

Kromě zmíněného trojitého testu vás čeká další vyšetření v prenatální poradně. Lékař vám kromě jiného odebere krev kvůli stanovení krevní skupiny a RH faktoru, vyšetření titru erytrocytárních protilátek a krevního obrazu.

Dále vám lékař provede sérologické vyšetření protilátek proti syfilis, HIV a žloutence typu B. Zároveň vám také vyšetřený močový sediment střední porce moči. Pokud jste absolvovala screening v prvním trimestru, je možné, že lékař nebude trvat na druhotrimestrálním screeningu vrozených vývojových vad plodu.

Co se děje ve vašem těle?

Možná jste si už všimla, že začínáte přibírat na váze. Celkově byste ve druhém trimestru měla přibrat kolem pěti kilogramů. Z toho činí váha vašeho dítěte asi jen 900 gramů. Díky tomu už začínáte vypadat čím dál více těhotně.

Na kůži se mohou dokonce začít objevovat také tmavší pigmentové skvrny, které mohou být více viditelné po delším pobytu na sluníčku. Nevolnosti a zvracení už nejspíš ustoupily a vy byste se měla cítit už mnohem lépe, než v prvních týdnech těhotenství.

Ve vašem těle nyní probíhá doslova hormonální bouře, která se může projevovat na kvalitě vlasů a kůže. Dokonce se může dostavit i chuť na jídla, která jste dosud vůbec nemusela, nebo na různé zvláštní kombinace.

Vaše děloha se nadále zvětšuje a její vrchol je možné nahmatat asi dva prsty nad stydkou kostí. Množství plodové vody odpovídá zhruba 200 ml.

Dítě dělá v břiše kotrmelce

Ačkoli jsou oční víčka vašeho zlatíčko ještě zcela uzavřená, je jeho sítnice citlivá na světlo. Jeho svaly reagují na podnětu z mozku a imunitní systém již začal tvořit první protilátky.

Dítě je v břiše ohromně aktivní, ačkoli vy z jeho „přemetů“ cítíte v tuto chvíli jen jakési chvění. Dynamicky kope nožičkama, převaluje se, dělá kotrmelce a jiné vylomeniny. Důvod, proč jeho pohyby ještě pořádně necítíte, je ten, že je plod obklopen nadbytkem plodové vody a pohyby jsou samy o sobě ještě slabé.

Pokud čekáte své první miminko, počítejte, že pohyby ucítíte až o pár týdnů později. Lékař vám samozřejmě může pomocí UTZ ukázat, jak vesele si dítě v břiše skotačí. Stejně tak vám díky UTZ může říci, zda čekáte holčičku či chlapečka. Zevní pohlavní orgány jsou totiž už jasně rozlišené.

Miminko měří od temene po zadeček zhruba 10 až 12 cm a váží kolem 80 gramů. Díky ukládání vápníku se mu již zpevňují kosti a může ohýbat všechny klouby.